Paikalliset

Matkailuilmiö: Tämä mies kiertelee toisten sohvilla

ILMIÖ Reppureissaajat ympäri maailman leikkaavat kuluja punkkaamalla samanhenkisten asunnoissa. Voionmaalla päätettiin testata, miten homma toimii.

Saksalainen Stefan Flöper ei itsekään ollut kovin kokenut sohvasurffaaja hänen asettuessaan meille yöksi. Hän kuitenkin aikoo nähdä vielä maailmaa muiden ihmisten sohvalta. Seuraava matkakohde on Hong Kong.

Teemu Kuusijoensuu
Sohvasurffaajia on Couchsurfing- järjestön mukaan maailmalla jo 9 miljoonaa. Ideana on, että matkailijat matkustavat halvasti ja nukkuvat toisten ihmisten sohvilla. Samalla paikalliseen kulttuurin tutustuminen on helpompaa ja tehokkaampaa kuin hotellimajoituksessa.

Otin tuntumaa sohvasurffauksen maailmaan marraskuussa, kun perustin tilin couchsurfing.org -sivustolle.

Selailin henkilöitä , jotka tarvitsivat yösijaa Tampereella. Kutsu lähti saksalaiselle Stefan Flöperille . Hän tarvitsi yösijaa yhdeksi yöksi, ja lähtisi seuraavana aamuna bussilla Turkuun. Hän oli täydellinen vieras systeemin testaamiseksi.

27-vuotias Flöper ja minä tapasimme Tampereen rautatieasemalla marraskuun puolen välin jälkeen. Flöper oli tulossa Vaasasta, johon hän oli rantautunut lautalla saman päivän aamuna. Hän oli ollut sohvasurffaamassa Ruotsissa.

Tampereen esittely Flöperille osoittautui turhaksi. Mies oli ollut vaihto-oppilaana Turussa vuonna 2009, ja oli samalla ehtinyt tutustua melkein jokaiseen isoon suomalaiseen kaupunkiin.

Istuimme iltaa pubissa Hämeenkadulla. Flöper oli juuri sellainen, mitä sohvasurffaajasta voisikin kuvitella: yliopisto-opiskelija, jolla on loputon tiedonjano. Hänestä paljastui huoleton ja spontaani maailmantarkkailija.

Tiedonjano konkretisoitui miehen harrastukseen. Hän kirjoittaa artikkeleita saksankieliseen Wikipediaan. Hän on kirjoittanut artikkelit muun muassa Tampereen Aleksanterin kirkosta ja rautatieasemasta. Elokuvista nauttiva Flöper on kirjoittanut kotimaansa Wikipediaan myös artikkeleita muutamasta Aki Kaurismäen elokuvasta.

Flöper kertoi olevansa spontaani. Elokuussa hän oli Lontoossa Wikipedia artikkelien kirjoittajien kokoontumisessa. Hän tapasi siellä hongkongilaisen tytön, jonka kanssa hän päätyi sohvasurffaamaan ympäri Saksaa ja Alankomaita yli kolmeksi viikoksi.

Kaljojen jälkeen jatkoimme rupattelua asunnollani. Keskustellessa meni pitkälle yöhön asti. Aamulla vein Flöperin bussille, joka vei hänet Turkuun. Siellä Flöper majoittui vaihto-oppilasvuonna tapaamiensa kavereiden kanssa kymmenen päivää.

– Tarkoitukseni on myös kirjoittaa graduani. Yritän saada sen valmiiksi ennen joulua, sillä sen jälkeen lähden Hong Kongiin, Flöper kertoi.

Sohvasurffaajan isäntänä toimiminen oli hyvä kokemus.

Opin yhdenkin yön aikana paljon Saksasta ja myös Suomesta, tiesihän matkailijani Suomesta melkein enemmän kuin minä.

teksti: Teemu Kuusijoensuu

Sohvasurffaus

Matkailun muoto, jossa reppureissaajat asustavat paikallisten ihmisten kämpissä. Pääasiassa matkailijat viettävät yhdellä sohvalla muutaman päivän, ja jatkavat seuraavaalle sohvalle.

Couchsurfing –järjestö on perustettu 2004

Yli 9 miljoonaa käyttäjää 120 000 kaupungissa

Päämaja San Franciscossa

Suuri osa käyttäjistä on kotoisin Yhdysvalloista tai Länsi-Euroopasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat