”Alexander Stubbista tulee Kokoomuksen Mari Kiviniemi”

Alexander Stubb

Roosa Pelkonen

Pertti Timonen

VAALIT 2015 Punamulta perussuomalaisilla, povaa Tamperelaisen vaaliasiantuntija Pertti Timonen tulevaa hallituspohjaa.

Valtio-opin dosentti Pertti Timonen, reilu kuukausi sitten sanoit, että Kokoomuksen pitkä myötätuuli voi kääntyä, mutta Alexander Stubbiin kohdistunut kritiikki on kohtuutonta ja johtuu konservatiivisista suomalaisista. Onko jokin muuttunut ?

– Nyt näyttää siltä, että Stubbista tulee Kokoomuksen Mari Kiviniemi. Näyttää pahalta Kokoomuksen kannalta. Kokoomuksen kannatus on heikoimmillaan 50 vuoteen. Jos katsoo tuoreimipia gallupeja, näin alhaalla oltiin viimeksi vuonna 1966.

Demareilla tilanne ei ole paljon parempi?

– Siellä on nyt tapahtunut pieni käänne ylöpäin, mutta kitsasta on. Demarienkin tilanne on yhä historiallisen huono

Jos tilanne on tämä, voiko Keskusta enää mokata vaaleja?

Juha Sipilällä on varovainen linja, eikä hän tee nyt juuri mitään. Jos ehdolla näkyy anttiloita, väyrysiä, pekkarisia, juhantaloja ja kääriäisiä, voivat äänestäjät alkaa miettiä, mitä uutta Keskustalla on tarjota. Toistaiseksi Sipilä on tarjonnut tuulensuojaa. Paskalaki eli haja-asutusalueiden jätevesien puhdistusta koskeva laki on Keskustalle vaikea kysymys, ja varsinkin perussuomalaiset yrittävät nostaa sitä esille.

Niin, onko perussuomalaisten eväät muuten syöty?

– Populistisia puolueita syttyy ja sammuu, mutta heidän kannatuksensa tuntuu nyt vakiintuneen. He voivat olla tyytyväisiä, jos saavat 14–15 prosenttia äänistä.

Nouseeko takarivistä vielä yllättäjä?

– Vasemmistoliiton, vihreiden, kristiilisten ja RKP:n kannatus muistuttaa kuolleen aivokäyrää. Muutoksia ei ole hirveästi odotettavissa. Pienpuolueilla tulee olemaan vaikeaa, kun hallituspaikkoja jaetaan.

Jos nyt pitää povata hallituspohjaa, minkä puolesta löisit vetoa?

– Punamulta näyttää nyt todennäköisimmältä eli Kokoomus on matkalla oppositioon. Kakkosena olisi porvarihallitus. Sinipunaan en usko. Sen jatkamista ei halua nyt kukaan. Kolmen suuren hallitusta ei nähdä, koska demarit tuskin lähtevät samaan kelkkaan kahden ison porvaripuolueen kanssa.

Mikäs on apupuolueiden nokkimisjärjestys?

– RKP on ollut hallituksessa vuodesta 1975 lähtien. Perussuomalaiset ja RKP tuskin ovat samassa hallituksessa.

No kumpi mukaan?

– Veikkaan perussuomalaisia.

Riittääkö kolme puoluetta?

– Kyllä. Keskustalle, demareille ja perussuomalaisille tulisi 120–125 paikkaa, ja se riittää hyvin hallituksen muodostamiseen.

Ehdokasasettelu on ollut iso puheenaihe. Eero Heinäluoma nosti Tamperelaisen Vieraskynässään esiin vaalishoppailun eli EU-parlamenttiin valittujen ehdokkaiden asettumisen ehdolle eduskuntavaaleihin kesken kauden. Mitä mieltä olet?

– Se on kieltämättä falskia, eikä ole oikein äänestäjiäkään kohtaan. Heinäluoma on oikeassa, kun on huolissaan instituution arvovallasta.

Käyttäjän Petteri Mäkinen kuva

Petteri Mäkinen