Paikalliset

Tämä pikkumuseo päihittää Tampereen taidemuseon

Tampereen kaupungin alaisuudessa on kaksi museota ylitse muiden, jos mittarina käytetään maksaneiden asiakkaiden suhteellista määrää. Tampereen Kivimuseossa 87 prosenttia kävijöistä maksoi viime vuonna pääsymaksun. Muumilaaksossa pääsymaksun maksoi 74 prosenttia asiakkaista. Vapriikin prosenttiluku on 57 ja taidemuseon 50. Kuvassa on Paavo Korhonen, joka on lahjoittanut Tampereen kaupungille Kivimuseon mittavan kivikokoelman.

Kivimuseossa kävi viime vuonna paljon enemmän sisäänpääsystä maksaneita kävijöitä kuin Tampereen taidemuseossa.

Mihin Tampereen kaupungin hallinnoimiin museoihin ihmiset ovat valmiita maksamaan itsensä sisälle?

Museoviraston tilastojen mukaan viime vuonna eniten maksaneita kävijöitä oli Vapriikissa (45 110 kävijää) ja toiseksi eniten Muumilaaksossa (22 771).

Kolmantena oli pieni Kivimuseo. Siellä kävi 13 420 sisäänpääsymaksun maksanutta vierasta.

Kivimuseo päihitti monta nimekästä kohdetta. Taakse jäi esimerkiksi Tampereen taidemuseo, jossa kävi 11 084 maksanutta kävijää.

Kivimuseon taakse jäivät myös TR1 Taidehalli (9 929), Rupriikki (8 159) ja Amurin työläismuseokortteli (7 678).

Taidemuseoon ja moneen muuhun museoon verrattuna Kivimuseon tilat ovat minimaaliset. Kivimuseo sijaitsee tällä hetkellä Metson kellarissa noin 400 neliön tilassa.

Huomionarvoista on sekin, että Kivimuseo vetää väkeä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, vaikka esillä ovat aina samat dinosauruksen munat, fossiilit, meteoriitit, pallokivet, ametistit, tippukivet ja muut kivimaailman erikoisuudet.

Kivimuseo on osoitus siitä, mitä yksi mies voi parhaimmillaan saada aikaan.

Kivimuseon hämmästyttävän laajan ja monipuolisen kivikokoelman on kerännyt ja lahjoittanut Tampereen kaupungille diplomi-insinööri, kaupungin entinen järjestelypäällikkö ”Jäpä” Paavo Korhonen.

Korhonen täyttää pian 93 vuotta. Hän on kerännyt kiviä 1980-luvulta asti.

– Tosin Kalle Päätalo kirjoitti kirjassa, että keräsin kiviä Savukoskella jo vuonna 1940. Pojat olivat pelänneet, että vene uppoaa kivien painosta. Sellaista minä en muista. Päätalo taisi vähän liioitella.

Museossa on noin 7 000 erilaista kiveä. Kokoelma on määrältään ja laadultaan häkellyttävä, mikä selittänee museon suosion.

Kivimuseon kävijöistä noin kolmasosa on ulkomaalaisia. Museo on niin aikuisten kuin lastenkin suosiossa.

Kivimuseo muuttaa vuonna 2014 Vapriikkiin.

– Museolle etsittiin pitkään uutta paikkaa. Mistä vain ikinä löytyi vapaata tilaa, sinne ehdotettiin Kivimuseota. Ne kaikki paikat olivat sellaisia, missä museo olisi näivettynyt, Korhonen sanoo.

Tähän asti Korhonen on ollut muuttoa vastaan, mutta Vapriikin hän hyväksyy. Vapriikissa tilat olisivat neliöiltään hieman pienemmät kuin nyt, mutta se ei Korhosta haittaa.

– Kokoelmaa sopii vähän karsia, jotta yksittäiset kivet nousevat paremmin esille. Toivon, että Vapriikin Kivimuseosta tulee oikein hieno. Ja aivan erityisesti toivon sitä, että Kivimuseo innostaa etenkin lapsia ja nuoria tutkimaan ja keräilemään kiviä, sillä maailma on täynnä valtavan ihmeellisiä kiviä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat