Makumaailma

Missä olikaan Suomen ensimmäinen kebab-ravintola? Katso kuvat!

Abu Fuad oli Tampereen ensimmäinen, mutta Pori otti nyt tässäkin jutussa ykkössijan!

Oikeastaan se oli kuitenkin tamperelainen juttu, sillä tamperelaiset ravintoloitsijat Veikko ja Tuula Huhtakangas perustivat Suomen ensimmäisen kebab-ravintolaan Otavankadulle Poriin 1982.

Idea oli haettu messumatkalla Lontoossa.

– Kävelimme illalla vaimojen kanssa Sohossa ja ihastelimme hyvää tuoksua, joka tulvi kulman katukeittiöistä, sellaisista lasikopeista. Mitä ihmettä?

– Maistoimme ja sanoin Hanskille (Hannu Wiss), että tällainen pitää saada Suomeenkin. Hanski sanoi, ettei suomalainen syö tällaista.

Loppu on sitten historiaa.

Huhtakankaat hankkivat laitteet ja palkkasivat alkuvaiheen konsultikseen Oguçan Kayhanin Tukholman Hötorget-hallista, kun kukaan Suomessa ei osannut antaa oppia.

Otavankadun Giros Grilli oli ensimmäinen, joka sai luvan käyttää julkisesti pyörivää varrasta. Tätä ennen kunnalliset terveystarkastajat eivät olleet hyväksyneet niitä, koska lääkintöhallituksen kiertokirje ei niitä suositellut.

– Testasimme sitä viikon ajan Porissa terveystarkastajan kanssa. Paistoimme päivän, panimme yöksi jääkaappiin ja otimme aina näytteet. Viikon pyörityksen jälkeen se oli yhtä hyvää kuin punainen liha kaupan tiskissä.

He eivät jääneet vain pyörittämään varrasta, vaan kouluttivat maahan kokonaisen sukupolven alan yrittäjiä sekä valmistivat grillikoneita.

Yksi ensimmäisistä oli Abu Fuad – Tampereen ”the kebab-ravintoloitsija”.

– Joukossa oli myös moottoripyöräilijänä tunnettu Teuvo Länsivuori ja pietarsaarelainen Korv-Göran, joka tekee nyt kebabia teollisesti. Hassuinta oli opettaa turkkilaisille kebabin valmistusta, Huhtakangas sanoo.

Hänellä oli pieni metallipaja, jossa hän teki grillikoneita, koska ne maksoivat tuhottoman paljon (tuolloin 18 000 markkaa) maahantuotuna.

– Myin niitä tuolloin 5 000 markalla, kun kaasuasentaja kuuli tästä, hän vaati työstään tonnin.

Huhtakankaan mukaan sähköllä toimivat grillit eivät ole mistään kotoisin. Itselleen hän teki myös yhden hiilillä toimivan.

Porissa heillä oli kebabin myyntiä Kauppaopiston vieressä sijainneen Giros Grillin lisäksi Itäpuistossa, kauppahallissa ja Saimaan Helmi -laivalla.

Porista yrittäjäpariskunta siirtyi perustamaan kebab-ravintoloita mm. Järvenpäähän ja Korsoon. Jossain vaiheessa he suunnittelivat myös ketjun perustamista Espanjan Aurinkorannikolle. Nyt yli 7-kymppiset Huhtakankaat ovat asuneet vuoden verran Nokialla, jossa sielläkin on tullut värkättyä grilli taloyhtiön tarpeisiin ja iloksi.

Jutun kirjoittaja söi ensimmäiset elämänsä kebabit 1970-luvulla Tukholman Hötorget-hallissa ja 1980-luvulla Lontoon Sohossa. Missä sinä pääsit kebabin makuun? Muistele ja keskustele!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat