Paikalliset

”Lapsuudenkaverini lähtivät Suomesta Isisiin”

SOTA Syyriaan taisteluihin lähteneille ja Suomeen palaaville ei pidä antaa mitään tukea, sanoo Jama Jama.

Jama Jama on Tampereen vihreiden valtuustoryhmän varavaltuutettu. Hän haluaisi tehdä Keskustorista turvallisemman paikan lapsille ja vanhuksille.

Helinä Kanninen

Tamperelainen julkkiskassa ja varavaltuutettu (vihr) Jama Jama on seurannut Syyrian tapahtumia viime aikoina tavallista tarkemmin.

Kaksi lapsuudenkaveria taistelee Syyriassa terroristijärjetöksi luokitellun Isiksen riveissä.

– En olisi odottanut näistä kavereista, että he lähtisivät sotimaan.

Jama Jama asui lähes miesten naapurissa Espoon Leppävaarassa.

– Pelasimme yhdessä jalkapalloa, ja tunnen hyvin heidän perheensä. Olin ihmeissäni, kun ymmärsin, mihin pojat ovat lähteneet.

Miesten tarina kerrottiin Helsingin Sanomien lokakuun Kuukausiliitteessä .

Jama Jaman mukaan Suomi on tarjonnut Somaliasta tulleille – myös näille pojille – turvallisen kodin, eikä heitä pidä ottaa vastaan enää samalla tavalla.

– Jos he palaavat Suomeen, pitää heiltä evätä kaikki tuet. Niin kiittämätön ei voi olla, että ensin menee tappamaan ja sen jälkeen palaa Suomeen niin kuin ei mitään.

Kaverikaksikon lähtöä Jama Jama ei ymmärrä.

– He eivät olleet missään mielessä syrjäytyneitä tai vailla tulevaisuutta. Ymmärtäisin, jos he olisivat olleet työttömiä, eikä Suomessa olisi ollut elämänmahdollisuuksia, mutta kun näin ei ollut. He olivat tosi kilttejä ja hyvin koulutettuja poikia.

– Heidät on saatu ylipuhuttua ja uskonnon varjolla luvattu paratiisimaiset olot. Olen itsekin muslimi ja lukenut Koraania . Siellä ei kehoteta tappamaan.

Suomesta on lähtenyt useita kymmeniä ihmisiä Syyrian taisteluihin suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi TV1:n Ykkösaamussa viime viikolla.

Osa on lähtenyt humanitääriseen työhön, mutta viime aikoina merkittävä osa on mennyt radikaali-islamistien riveihin Isisisiin.

Kaikkiaan Syyriaan on lähtenyt yli 50 ihmistä. Suomesta lähteneiden joukko on hyvin hajanainen.

Enemmistö lähtijöistä on Suomen kansalaisia ja asunut käytännössä koko ikänsä Suomessa. Lähtijöiden joukossa on myös sellaisia, joiden vanhemmat ovat etnisiä suomalaisia.

Supon mukaan joukossa on myös sellaisia, jotka ovat saattaneet kääntyä islaminuskoon vain päästäkseen mukaan taisteluihin.

Jama Jama tuli perheensä kanssa kahdeksanvuotiaana Suomeen.

Tamperelaisille hän tuli tutuksi työskennellessään Turtolassa Citymarketin kassalla. Hänen kassajononsa oli aina pisin.

Sana kiersi, että Jama Jamalla on aina jotain hyvää sanottavana.

Nyt hän työskentelee Hervannassa Tokmannin kassalla Duossa.

– Hervannassa on maahanmuuttajia tosi paljon. En ole missään tavannut heitä niin runsaasti, kaikkiaan seitsemäntoista eri kansalaisuutta.

Kassalla häneltä pyydetään joskus myös käännösapua.

– Vähän aikaa sitten käänsin Ulkomaalaisvirastosta tulleen kirjeen eräälle naiselle. Hänelle ilmoitettiin siinä, että lapset ovat saaneet Suomesta oleskeluluvan, Jama Jama kertoo.

Huolestuttavatko Suomeen palaavat Isis-taistelijat?

Kyllä
78% (275 ääntä)
Ei
22% (78 ääntä)
Ääniä yhteensä: 353

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat