Paikalliset

”Hipposkylää uhkaa Amurin kohtalo”

TULEVAISUUS Hipposkylän asukkaat pelkäävät, että asuinalueen uudistaminen ajaa heidät kodeistaan, kun vuokrat nousevat.

Roosa Pelkonen

Hipposkylän asukkaat eivät aio purematta niellä vanhojen puukerrostalojen tulevaisuudesta tehtyjä suunnitelmia.

Hippoksen asukastoimikunnan sihteeri Tarja Lahtinen on joutunut seuraamaan aiemminkin vierestä vanhojen asuinalueiden jyräämistä.

– Entisten kotipaikkojeni Pispalan ja Amurin alkuperäisrakennukset on hävitetty, ja nyt vielä Hipposkylääkin uhkaa sama.

Hipposkylässä on 224 täsmälleen samankokoista yksiötä. Pienten asuntojen vuokrat ovat alle 400 euroa, minkä vuoksi alueella asuu paljon vähävaraisia ja päihdeongelmaisia.

Lahtisen ja asukastoimikunnan puheenjohtajan Aapo Valisen mukaan asukkaiden suurimpana huolena on, että radikaali muutos nykyisiin asumisoloihin ajaa asukkaat vaikeuksiin.

– Jos asuntoja korjataan tai laajennetaan, niiden vuokrat nousevat. Mistä muualta voisi saada asunnon näin pienellä vuokralla? Jotkut asukkaat saattaisivat joutua asunnonvaihtokierteeseen, mikä korostaisi yksinäisyyttä ja syrjäytymisen mahdollisuutta. Asukastoimikunnan mielipide on, että tänne tarvitaan jatkossakin pieniä ja vuokraltaan halpoja asuntoja.

Alueen kohtaloa puidaan muun muassa Hakametsän alueen yleissuunnitelmassa, jonka luonnos valmistuu jouluun mennessä.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, eikä yleissuunnitelma ole yksinään oikeusvaikutteinen. Kaikki vaihtoehdot alueen suhteen ovat vielä auki, Tampereen kaupungin yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen sanoo.

Alueen kehittämisvaihtoehtoina on esitetty muun muassa nykyisten asuntojen kevyttä peruskorjausta, laajaa remonttia, asuntojen laajennusta sekä vanhojen talojen purkamista uusien tieltä.

Asukkaat pitävät nykyisenlaista Hipposkylää viihtyisänä asumispaikkana.

– Alueella kasvaa seitsemän eri puulajia omenapuista syreeneihin. Minusta täällä on kaunista, Aapo Valinen sanoo.

Valinen ja hänen vaimonsa Marianne ovat asuneet Hipposkylässä kuuden vuoden ajan. Pariskunta muutti alueelle omasta tahdostaan.

– Vanhempani ovat asuneet Kissanmaalla, joten olen aina rakastanut tätä paikkaa. Edellinen isännöitsijäni kysyi, olenko hullu, kun haluan muuttaa tänne. Tärkeintä täällä on yhteisöllisyys. Kaikki tuntevat toisensa ja tervehtivät toisiaa, Marianne Valinen kertoo.

Myös Tarja Lahtinen on viihtynyt hyvin Hipposkylässä. Hänen mukaansa kaikenlaiset ihmiset – opiskelijat, työttömät, työssäkäyvät, eläkeläiset ja päihteidenkäyttäjät – hyväksytään asuinalueelle.

– Asukkaat ovat hienoja, värikkäitä ihmisiä. Aina tulee yllätyksiä vastaan, mutta ketään ei tarvitse pelätä. Ihmisten erilaisuus on rikkaus ja voimavara.

Hanna Montonen sanoo, että hipposkyläläisten toive asuntojensa pienestä pintaremontista ja talojen maalaamisesta tuntuu kaupungista mahdottomalta.

– Asia on todella monipuolinen, ja siihen sisältyy niin isoja kuin pieniäkin ongelmia. Kaupungin tehtävä on tarjota vähäväkisillekin tamperelaisille asialliset asumisolosuhteet, mutta se käsittää paljon muutakin kuin vain viihtymisen. Ihmisten taivasalle jättäminen ei kuitenkaan voi olla tulevien päätösten seuraus.

Hipposkylä

Asuinalue rakennettu vuosina 1947–1948

Käsittää 14 kaksikerroksista puutaloa, joissa yhteensä 224 asuntoa

Kaikki asunnot ovat 28-neliöisiä yksiöitä

Kiinteistöt omistaa Tampereen vuokra-asunnot Oy

Alueen saunarakennuksessa sijaitsee A-killan yhdyskuntatyöpiste, Hippostupa

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat