Paikalliset

Äänestä: Ottaisitko Pro Paltsun vai Hattutempun?

Pro Paltsu -ehdotus

Pro Paltsu:

Tammelan pallokenttää ei kehitetä jalkapallon ehdoilla, väittää stadionin lähitalojen perustama Pro Paltsu -liike. Pro Paltsussa ei olla tyytyväisiä Hattutemppu-ehdotukseen, jossa pallokentän yhteyteen rakennettaisiin myös asuintaloja.

– Vaikuttaa siltä, että Hattutemppu on ensisijaisesti asuntohanke, johon jalkapallon on sopeuduttava, kertoo Pro Paltsun edustaja Jouko Kronholm .

Pro Paltsussa epäillään, mahtuuko Tammelaan kunnolla FIFA- tai edes Veikkausliiga-tasoista jalkapallokenttää, jos stadion toteutetaan Hattutemppu-ehdotuksen mukaisesti.

– Kyllä se ahtaaksi menee. Ei sinne päätykatsomoita mahdu, jos kenttä on pohjois-eteläsuuntaisesti. Silloin päätykatsomot pitäisi sijoittaa katujen päälle. FIFA-mitoitettu kenttä on samanmittainen kuin nykyinen lauta-aita.

Pro Paltsu on tehnyt oman suunnitelmansa ja pienoismallin Tammelan stadionista. Pro Paltsu -ehdotukseen ei sisälly asuinrakentamista, vaan paikalle rakennettaisiin vain jalkapallostadion oheistiloineen.

Hanke olisi rahoitettavissa kaavoittamalla muita täydennysrakennuskohteita ja myymällä maata Kaupissa, Kalevassa ja Pyynikillä.

– Jos pallokenttä suunnitellaan todella jalkapallon ehdoilla, Tammelaan on mahdollista saada FIFA-mitoitettu kenttä, jossa on jopa 8 000 katsomopaikkaa. Areenamuotoinen stadion mahdollistaa parhaan pelitunnelman katsomossa.

Pro Paltsu -ehdotuksessa autopaikat sijaitsisivat pääkatsomon alapuolella, maan alla. Autopaikkoja olisi 190.

Taloyhtiöiden asukkaat ovat esitelleet suunnitelmansa kaupungille. Vastaanotto on ollut Kronholmin mukaan kummallisen nihkeää.

– Suunnitelma luvattiin ottaa vakavasti huomioon, ja Hattutempun ja Pro Paltsun välillä piti suorittaa vertailu. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä asiaa käsiteltiin vain ”sivuosastolla” eli kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa.

Pro Paltsun ehdotus oli suunnittelukokouksen käsiteltävänä 13. lokakuuta. Kokouksessa äänestettiin Hattutempun ja Pro Paltsun ehdotusten välillä.

Jäsenistä Timo Hanhilahti (kesk) ja Tiina Elovaara (ps) olisivat olleet valmiita etsimään taloudellisia ratkaisuja, jotta stadionia olisi kehitetty nykyisessä käyttömuodossaan. Sirkkaliisa Virtanen (vas), Ilpo Sirniö (sd), Atanas Aleksovski (sd), Irene Roivainen (vihr), Aleksi Jäntti (kok), Ilkka Sasi (kok), Elina Sirén (kok) ja Anna-Kaisa Ikonen (kok) äänestivät Hattutempun puolesta.

 

Hattutemppu:

Apulaispormestari Pekka Salmi (sd) sanoo, että Pro Paltsun stadionehdotusta on pohdittu kaupungilla. Hän pitää kuitenkin epärealistisena ajatusta, että Tammelaan rakennettaisiin pelkkä stadion ja että se rahoitettaisiin kaavoittamalla muita alueita.

– Tuolla tavalla kaikki olisi kustannusneutraalia. Myymme jo nyt kiinteistöjä ja maata 18 miljoonalla, ja niillä rahoilla kustannetaan palveluita. Jos stadion olisi toteutettavissa Pro Paltsun ehdottamalla tavalla, stadion olisi tehty jo aikaa sitten.

Tammelan stadionhanke etenee parhaillaan suunnittelupöydällä. Julkisuudessa esiteltyyn Hattutemppu-ehdotukseen tehdään muutoksia, jotka esitellään hankkeen ohjausryhmälle joulukuussa.

– Asuinrakennusten massaa pienennetään Salhojankadun puolella, ja rakennusmassoja kavennetaan viisi metriä, Salmi kertoo.

Kaupunki pitää kiinni siitä, että kenttä täyttää Veikkausliigan ja FIFA:n minimivaatimukset.

– Lähdemme ensisijaisesti siitä, että teemme Tammelaan hyvän liigatason stadionin. Jos FC Barcelona tulee joskus Tampereelle pelaamaan Mestarien liigan ottelua, peli on parasta pelata Ratinan stadionilla, koska se remontoidaan FIFA:n vaatimusten mukaiseksi ja sinne mahtuu paljon enemmän katsojia kuin Tammelaan.

Hattutemppu -ehdotukseen lisätään myös päätykatsomot faneille. Niitä ei alkuperäisessä ehdotuksessa ollut.

– Tavoitteena on, että stadionille suunnitellaan viisiriviset fanikatsomot. Ilmarinkadulla on mahdollista, että päätykatsomo tulee osittain kevyen liikenteen väylän yläpuolelle. Avoimiin päätyihin tehdään myös muutoksia, ettei stadionista tule tuulitunnelia.

Alkuperäisessä suunnitelmassa pelikenttä oli toisessa kerroksessa.

– Tavoitteena on, että kenttä tuodaan maan tasolle huoltotöiden helpottamiseksi, ja autopaikat viedään maan alle. Samalla liiketilat ja stadiontoiminnot saadaan synkkaamaan yhteen.

Salmi uskoo, että muutosten jälkeenkin stadionin kustannukset pysyvät neljässä miljoonassa eurossa.

Kumpi on parempi?

Pro Paltsu
55% (688 ääntä)
Hattutemppu
45% (560 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1248

Pro Paltsu

Tammelaan rakennettaisiin perinteinen areenamuotoinen jalkapallostadion.

8 000 katsomopaikkaa

Alueelle mahtuisi FIFA-tasoinen jalkapallokenttä itä-länsisuuntaisesti eli samansuuntaisesti kuin kenttä on nyt.

Pääkatsomon alapuolelle, maan alle mahtuisi 190 autopaikkaa.

Lehdistö- ja VIP-tilat olisivat pääkatsomon ylätasolla. Pelaajien tilat olisivat kentän tasolla.

Pohjois- ja eteläsivuille voidaan rakentaa liiketiloja.

Hanke rahoitettaisiin kokonaisuudessaan kaavoittamalla ja myymällä muita täydennysrakennuskohteita Tampereella.

 

Hattutemppu

Kaupunginhallituksen suunnittelukokous on päättänyt, että Tammelan stadionin alueen suunnittelua jatketaan Hattutemppu-ehdotuksen pohjalta.Julkisuudessa jo esillä olleeseen suunnitelmaan (yläkuvassa) tehdään parhaillaan muutoksia.

Tammelaan rakennettavan stadionin reunoihin kytkeytyy asuinrakennuksia.

Tavoitellaan 6 500–7 000:ta katsomopaikkaa.

Kentän mitat täyttävät Veikkausliigan ja FIFA:n minimivaatimukset. Kenttä sijoittuisi pohjois-eteläsuuntaisesti.

Alkuperäisessä suunnitelmassa ei ollut päätykatsomoita, nyt suunnitteilla ovat viisiriviset fanikatsomot päätyihin.

Autopaikat sijoittuvat maan alle.

Maksaisi neljä miljoonaa euroa nettona.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat