Paikalliset

Jenginuoret kiristävät keskustassa kännyköitä ohikulkijoilta

POLIISI Tampereella selviä merkkejä jengitilanteen villiintymisestä.

Poliisin mukaan nuorisojengien rötökset sattuvat useimmiten Koskipuistossa tai Jugendtorilla. Paras keino jengirikosten hallitsemiseen olisi poliisinkin mukaan näkyvämpi läsnäolo avainpaikoilla. Kuvassa olevilla nuorilla ei ole mitään tekemistä jengirötösten kanssa.


Tamperelaiset nuorisojengit ryöstelevät kännyköitä toisilta nuorilta kaupungin ydinkeskustassa.

Uhreina on ollut pääasiassa porukalle täysin tuntemattomia ja sattumalta valittuja nuoria.

– Toimintatapa on ollut se, että porukka muodostaa ringin uhrin ympärille ja tämä pakotetaan antamaan kännykkä ja arvoesineet. Tilanteeseen liittyy usein tönimistä ja lievempää väkivaltaa, kertoo komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Nykoppin mukaan ryöstöt on tehty pääosin ydinkeskustassa muun muassa Jugendtorilla, Keskustorilla ja Koskipuistossa. Tekijäporukat ovat eripuolilta kaupunkia. Omilla asuinalueilla tällaiset rötökset ovat harvinaisia.

Poliisin mukaan kyseessä on useimmiten samalla asuinalueilla asuvia kaveriporukoita. Rikollisorganisaation hierarkiaa ei löydy, mutta toimintaa johtaa poikkeuksettta yksi vahva yksilö. Nykopp käyttää nuorisoporukoista termiä jengi.

– Meillä on ollut selviä merkkejä jengitilanteen villiintymisestä.

Yhä näkyvämmin katukuvaan tulleet nuorisojengit ovat puhuttaneet muun muassa pääkaupunkiseudulla. Helsingin Uutiset kertoi tällä viikolla, että eri puolilta Helsinkiä olevat nuorisojoukot ovat käyneet täysin tuntemattomien nuorten kimppuun. Nuorimmat uhreiksi joutuneet ovat olleet 10-vuotiaita.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan taustalla olisi ainakin osittain niin kutsuttu knock out -peli, jossa väkivallanteoista jaetaan pisteitä muun muassa siitä, onnistuuko lyömään vastaantulijan maahan yhdellä iskulla. Jengeillä on ollut aseina myös pesäpallomailoja.

– Meillä ei ole viitteitä tällaisesta. Eikä tätäkään helsinkiläistä ilmiötä ole syytä apinoida meillä, napauttaa Nykopp.

Nykoppin mukaan Tampereen keskustassa liikkuvien nuorisoporukoiden tekemiset ovat painottuneet selvästi enemmän näpistyksiin ja omaisuusrikoksiin kuin silmittömään väkivaltaan ja sattumanvaraisiin pahoinpitelyihin.

Helsingissä tekijät ovat olleet pääosin maahanmuuttajataustaisia. Tampereella tekijöinä ja uhreina on ollut sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajaperheiden nuoria.

– Meillä on ollut jengejä, joissa on sekä kantasuomalaisia että erilaisen etnisen tausta omaavia, Nykopp kertoo.

Pääosa rötöksiin syyllistyneistä jengeistä on koottu 13–20-vuotiaista pojista. Joissakin on ollut mukana myös tyttöjä.

 

Oletko huolissasi jengiytymisestä Tampereella?

Kyllä
75% (845 ääntä)
En
25% (283 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1126

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Vanhemmat muistakaa nämä kolme asiaa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat