Tamperelaisen kesäreissu: Laitikkalan makukylä

Kesänmaku-nimisestä liikkeestä löytyvät lähialueen pientuottajien herkut.

Jospa ajaisitkin Helsinkiin Pälkäneen kautta tai palaisit Helsingistä tätä verkkaisempaa reittiä. Silloin ohittamaton paikka on Laitikkalan kylä tiellä numero 57 – ihan likellä Tampere–Lahti-tien risteystä.

Paikalla on kaksi napaa: Rönnvikin viinitila ja Kesänmaku -kauppa eli Katajan Liha.

Toki näissä poikkeavat kyläläisetkin, mutta parhaan lomasesongin aikaan asiakkaista puolet on saapunut Kehä III -sisäpuolelta: he ovat mökkiläisiä matkalla Kukkian, Roineen, ja Längelmäveden rantaan tai vielä pidemmälle Oriveden suuntaan.

1994 perustettua Kesänmakua isännöi vanhassa säästöpankkikiinteistössä Kari Kataja. Myymälän omista tuotteista suurimpia herkkuja on ylikypsä tuppikinkku, joka viihtyy savustamossa yli vuorokauden. Monen asiakkaan jääkapissa se viihtyy lyhyempään, kun se syödään pois.

Muut menekkituotteet ovat rasvaton palvikinkku, ylikypsä kylki, rosvorulla possusta, savunauta ja savuhevonen, kielileike, oma meetwursti, nakit, juustomakkarat jne.

– Joka vuosi tehdään jotain uutta makkaraa.

– Hevosta menee enemmän kuin ennen, Katajakin on pannut merkille.

Jos edellä mainitut eväät eivät riitä, grillijuhlia varten voi tilata kokonaisen palvatun sian. Se on aika ilmestys, joka maksaa ostajalleen noin 700 euroa.

Kaikkien tuotteiden raaka-aineena on kotimainen liha – painopiste possussa. Ainoastaan mausteet ovat Kari Katajan mukaan kotoisin sieltä missä pippuri kasvaa. Savu on aitoa leppäsavua, eikä savuaromia tai nestesavua, kuten monissa kaupan tuotteissa nykyään käytetään.

Kesänmaku ei tietenkään ole pelkkää lihaa. Omasta leivintuvasta tulee leipähyllyn juureen tehtyä aitoa ruisleipää sekä rievää ja tavallisia pullia.

Naapurissa toimivan Heikkilän tilan kypsytettyjen, pito- ja leipäjuustojen lisäksi valikoimiin kuuluvat Muohijärven Herkkujuustolan tuotteet. Irtovoi tulee Heikkilästä.

– Uudet Timo-perunat tulivat juuri täksi viikonlopuksi Aspilan tilalta Pälkäneeltä. Ei taida siikli ehtiä vielä juhannukseksi, Kataja miettii.

Pientuottajien tarjontaa tulee siis vähän laajemmaltakin. Vain tuore kala puuttuu enää tästä kattauksesta.

Kesänmaku / Katajan Liha

Osoite: Unnaanmäentie 2, Pälkäne.

Auki kesällä: Ma, ke–to 10–17, tiistaina suljettu, pe 10–19.30, la 10–15 ja su 12–18. (Juhannusviikolla poikkeuksellisesti torstaina 10–20, aattona 10–13, juhannuspäivänä suljettu ja sunnuntaina auki normaalisti.)

Muista myösnämä kohteet!

Rönnvikin viinitila

Viinimyymälä: viinejä, lähiruokaa ja käsitöitä.

Tallikahvila: viinejä ja väkeviä laseittain sekä pientä syötävää.

Tilalla sijaitsee myös Berit Sohlberg-Kukon leipomo.

Ma-pe 10-19, la 10-18 ja su 12-18

Suttisen tila

Tilamyymälä Marjabaari, vinttipuoti ja kahvikammari.

Tarjonta noudattelee marjojen ja vihannesten sesonkia.

Omien tuotteiden lisäksi mm. paikallisia juustoja ja kyläleipomon leivonnaisia sekä käsitöitä

Ma-pe 9-19, la 9-16 ja su 11-19.

Heikkilän tila

Juustot mm. Hilda, Iida, Iso-Iita, Justiina ja Kristiina.

Tuotteita suoraan tilalta vain etukäteen tilattaessa

Jälleenmyyjät Pälkäneellä: Kesänmaku ja Suttisen Marjatila Laitikkalassa sekä K-Market Parila.

Leipomo Berit S. Kukko

Toimii Rönnvikin viinitilan yhteydessä.

Olutverstas Oy

Rönnvikin viinitilan yhteydessä toimiva pienpanimo avautuu tänä kesänä. Myy Rönnvikin Panimo -nimellä oluita myös valituissa ravintoloissa ja kauppaliikkeissä ympäri Etelä-Suomea.

Villa Hepolahti

Vuokrataan perhelomakäyttöön viikkovuokrausjaksoina kesä-elokuussa sekä jouluna ja uutena vuotena.