Tulevaisuudessa meille siintää tornien Tampere

Iisakki oli sunnuntaikävelyllään päätynyt Pyynikin näkötornille. Munkkikahvit juotuaan hän nousi torniin ja katseli kotikaupunkinsa silhuettia. Pyynikin harju on vuosisatojen ajan hallinnut Tampereen maisemaa. Sen yli kurottavat vain Näsinneulan torni ja Naistenlahden ja Tampellan savupiiput. Yksikään asuinrakennus ei nosta päätään harjun yli. Vielä.

SOK:n tornihotellia kuitenkin rakennetaan jo. Se nousee kuusi metriä korkeammaksi kuin Pyynikin harju ja tulee näkymään kauaksi. Vielä kauemmaksi näkyy aikanaan Daniel Liebeskindin tornit ratapihan päälle rakennettavalla Kannella. Korkein torni nousee 20 metriä Pyynikin harjua korkeammaksi.

Tampereella on vireillä jo kymmenkunta tornitalohanketta. Suurissa kaupungeissa näyttää olevan korkean rakentamisen buumi. Eiväthän suomalaiset tornitalot kansainvälisesti korkeita ole, mutta meikäläisessä tasapaksussa kaupunkikuvassa jo 18 kerroksinen talo, kuten Ilves-hotelli, vaikuttaa helposti yksinäiseltä torahampaalta. Kuin se olisi eksynyt väärään paikkaan.

Siksi kaupungin kaavoittajat ovat teettäneet korkean rakentamisen selvityksen. Arkkitehtistudio M&Y Moisala & Ylä-Anttila ovat etsineet sopivia paikkoja tornitaloille. Julkaisu ”Korkean rakentamisen selvitys Tampereen keskusta-alueella” löytyy netistä.

Iisakki katseli Tampereen vanhaa keskustaa. Sen korkeimmat rakennukset ovat tehtaan piippuja ja tuomiokirkko. Iisakki kannattaa arkkitehtien ajatusta rajata vanha ruutukaavakeskusta korkean rakentamisen ulkopuolelle. Sinne kuuluu perinteinen eurooppalainen räystäskorkeus.

Sen sijaan junaradan varteen sopii korkean rakentamisen vyöhyke. Ankea sisääntulo Tampereelle muuttuu näyttäväksi, takapiha uudeksi etupihaksi. Tornitalot voivat houkutella yrityksiä, työpaikkoja ja asukkaita nopean raideyhteyden vuoksi.

Iisakin katse kiersi radanvartta Onkiniemestä Ranta-Tampellaan, Naistenlahdesta Tammelaan ja ratapihalta Viinikanlahteen. Tälle vyöhykkeelle arkkitehdit esittävät tornitalojen nauhaa, joka voi osin rakentua radan päälle.

Tulevaisuudessa tiedän saapuneeni perille, kun juna sukeltaa sisään tornien Tampereelle.

P.S Iisakki Nieminen toivottaa Tamperelaisen lukijoille hyvää kesää!

Tornihotelli

Tampereelle pitkään suunnitteilla olleen Tornihotellin rakentaminen käynnistyi marraskuussa 2012.

Hotellin rakentaminen kestää kaksi vuotta.

Avajaisia juhlitaan loppuvuonna 2014.

Tornihotelliin tulee 27 kerrosta, joista 25 sijaitsee maan päällä.

Hotelli muodostuu tornimaisesta uudisosasta sekä noin sata vuotta vanhasta veturitallista ja siihen liittyvästä vesitornista.

Hotellin rakentaa SRV Oyj. Sijoittajana toimiva Eläke-Fennia on ostanut SOK:lta hotellia varten perustetun kiinteistöyhtiön, KOY Tampereen Tornihotellin.

Investointi maksaa 50 miljoonaa euroa. Sen työllistävä vaikutus: rakentamisaikana suoraan tai välillisesti noin 700 henkilötyövuotta.

SOK ei ole vielä kertonut mihin ketjuun uusi hotelli liitetään.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat