Paikalliset

Venäjän yritykset kaipaavat apua – Mikä neuvoksi?

MESSUT Tampereen Alihankintamessuilla esiteltiin kymmenen venäläisyritystä, jotka haluavat kansainvälistyä.

Pavel Frolov esitteli Tampereella robottia, jonka avulla lapset voivat opetella ohjelmointia. Robotteja on ostettu enimmäkseen venäläisiin kouluihin.

Venäläisillä yrityksillä on ollut vaikeuksia saada tuotteitaan länsimarkkinoille. Tämä kävi ilmi Tampereella Alihankinta 2014 -messuilla, missä kymmenen venäläisyritystä esitteli tuotteitaan yleisölle.

Tilaisuuteen oli valittu mukaan Finlanding-kilpailun avulla ne yritykset, joiden tuotteilla on eniten mahdollisuuksia kansainvälistyä.

Rahoituksen löytäminen on ollut hankalaa esimerkiksi yritykselle, joka valmistaa ohjelmoitavia robotteja lapsille.

Tuote on itsessään hauska ja mielenkiintoinen; pieni lapsi voi koota robotin nopeasti ja alkaa harjoitella ohjelmoinnin alkeita. Robotti soveltuu kuusivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

ScratchDuinoille etsitään joukkorahoituspalvelu Kick
starterin avulla rahoitusta. Yritys on omien sanojensa mukaan aikeissa aloittaa robottien sarjatuotannon Suomessa, jos se saa Kickstarterin avulla 105 000 dollaria. Toistaiseksi kasassa on vasta 3 500 dollaria.

ScratchDuinoa valmistavan yrityksen edustaja Pavel Frolov kertoo, että ScratchDuinoja on tehty Venäjällä nelisen vuotta. Robotteja on ostettu Venäjällä etenkin kouluihin.

– Suomeen robotteja on myyty vain muutamia kappaleita, yksi ostajista oli Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Markkinoilla ei ole tällä hetkellä kovin paljon robotteja, joilla lapset voisivat harjoitella ohjelmointia. Suosituin robotti on Legon Mindstorms.

– ScratchDuino on kuitenkin aivan erilainen kuin Mindstorms. Mindstorms-robotin kokoamiseen menee kauan aikaa, jopa päiviä. ScratchDuinon kasaamiseen menee vain muutama minuutti, minkä jälkeen lapsi pääsee jo ohjelmoimaan.

ScratchDuino koostuu läpinäkyvistä osista.

– Sillä tavalla lapsi näkee ja ymmärtää, mistä osista robotti koostuu.

Robotti käyttää avointa lähdekoodia. Robotin avulla voi edetä aina C++-ohjelmointikieleen asti. Robottiin voi myös väkertää itse osia.

– Siinä vaiheessa, kun lapsi osaa hallita robottia itse ja rakennella siihen osia, voi sanoa, että hänessä on insinööriainesta. Silloin hän on siirtynyt käyttäjästä tekijäksi, Frolov sanoo.

Robottia on toistaiseksi hankalaa ostaa Venäjältä Suomeen.

– Jos tällaisen haluaa ostaa, kannattaa ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse, Frolov sanoo.

Robotti maksaa 240 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat