Paikalliset

Pelto-osuuskuntaan pääsee vielä mukaan

Jonna Kumpulainen on Meirän Pelto -osuuskunnan luomupuutarhuri. Osuuskunta työllistää hänet ympärivuotisesti. Puutarhuri tuo osuuskunnan jäsenille sadon aina keskiviikoisin kello 16–18 ympäristökeskus Moreeniaan.

Marjo Rämö

Pula luomuna tuotetusta lähiruoasta synnytti osuuskunta Meirän Pellon. Nyt osuuskunnalla on alkamassa toinen viljelykesä.

Luomupuutarhuri Jonna Kumpulaisen terassilla kasvaa pieniä suippokaalin taimia. Kaalit päätyvät kymmenien tamperelaisperheiden ruokapöytiin, kunhan kesä tästä etenee.

Kaikki Kumpulaisen kasvattamat vihannekset ja juurekset menevät Meirän Pelto -osuuskunnan tamperelaisille jäsenille.

Nyt on alkamassa osuuskunnan toinen kesä.

Viime kesä meni osuuskuntalaisilta vielä opettelun merkeissä.

–  Siitä huolimatta saimme oikein hyvän sadon. Vain pinaatin kasvattaminen epäonnistui sateisen ja kylmän kesän takia, ja pavuilla oli lyhyt satokausi, Kumpulainen kertoo.

Tänä vuonna osuuskuntalaiset kasvattavat enemmän lajikkeita kuin viime vuonna.

Maahan on menossa mm. porkkanoita, punajuuria, palsternakkaa, lanttua, naurista, erilaisia salaatteja, papuja, herneitä, perunoita, yrttejä, kesäkurpitsaa, sipulia, purjoa, pinaattia ja pieni koe-erä valkosipulia.

Tänä keväänä osuuskunta saa myös kasvihuoneen.

–  Teimme kasvihuoneen kaaria vappuna. Kädet olivat kovilla, mutta tulipahan valmista, Kumpulainen kertoo.

Kasvihuoneeseen istutetaan tomaattia, kurkkua, chilejä ja basilikaa.

Osuuskuntalaisten kolmen hehtaarin pelto sijaitsee Kangasalan Kesossa. Kasvihuone taas on puutarhurin omalla pihalla Kuohenmaan kylässä.

–  Peltoa ei ollut helppo löytää, eikä varsinkaan luomupeltoa. Onneksi sellainen kuitenkin löytyi.

Meirän Pelto syntyi suureen tarpeeseen.

–  Lähellä tuotetusta luomuruoasta on huutava pula Pirkanmaalla.

Osuuskunnassa on nyt liki 70 jäsentä.

–  Voimme ottaa mukaan noin sata jäsentä. Enempää emme voi ottaa, koska silloin yksittäisen perheen satomäärä jää liian pieneksi.

Viime vuonna satoa riitti perheille niin, ettei monenkaan tarvinnut käydä vihannesostoksilla kaupassa.

–  Tänä vuonna lisäämme juureksien määrää, eli niitä riittää pitkälle talveen. Tänä vuonna jaoin osuuskuntalaisille viimeiset porkkanat maaliskuussa, Kumpulainen kertoo.

Toimintaan pääsee mukaan maksamalla osuuskuntamaksun. Tänä vuonna maksuja on porrastettu perheiden koon mukaan.

–  Kahden hengen perheelle tai pienehkölle perheelle maksu on viljelykaudelta 400 euroa. Neljän hengen perheen satomaksu on 600 euroa, Kumpulainen kertoo.

Lisäksi osuuskunnalla on tutustumistarjous yhden hengen talouksille, joille maksu on 200 euroa.

Kumpulainen ei ole laskenut vihanneksille kilohintaa.

–  Viime kesänä ne olivat varmaankin kalliimpia kuin kaupan luomutuotteet. Mutta siihen pyrimme, että tuottamamme vihannekset ja juurekset ovat edullisempia kuin kaupassa.

Osuuskuntalaisten peltoa viljellään luomuna, eikä rikkaruohoihin käytetä myrkkyjä.

–  Rikkakasvit poistetaan käsin haraamalla tai kitkemällä. Olen myös liekittänyt niitä.

Osuuskuntalaiset voivat osallistua Meirän Pellon talkoisiin, mutta pakollista se ei ole.

Lisätietoja osuuskunta Meirän Pellosta: www.meiranpelto.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat