Vapaa-aika

Anniina ja Jenna pitävät päivätuokioita vanhuksille

IKÄIHMISET Lukio-ikäiset nuoret ovat mukana senioreiden viriketoiminnassa.

Lapset ja nuoret elävät Suomessa usein kaukana isovanhemmistaan. Sukupolvien välistä yhtenäistä jatkumoa ei pääse syntymään yhtä saumattomasti kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

Tamperelainen yrittäjäkaksikko, Anniina Raatikka , 28 ja Jenna Ylikoski, 23 perustivat Huikea Oy:n, joka työllistää lukioikäisiä nuoria senioreiden viriketoimintaan. Idea pyörähti todenteolla käyntiin, kun terveydenhuollon ja hoivapalvelujen yritys Attendo tilasi Huikealta viime kesän ajaksi pilottijakson.

– Kesätyötä vanhusten parista haki yli sata nuorta, joista kuusi sai työn, yrittäjä Anniina Raatikka kertoo.

Kesän jälkeen jatkaa sama määrä.

– Nuoret ovat hoivakotien asukkaille erilaista seuraa. Vanhukset ovat olleet mielissään päästessään viettämään aikaa nuorten kanssa. Samalla työllistämme nuoria antamalla heille mahdollisuuden tutustua hoiva-alaan, Jenna Ylikoski kertoo.

Työministeriön antaman arvion mukaan vuoteen 2040 mennessä Suomeen tarvitaan nykyisen määrän lisäksi
200 000 terveydenhuollon työntekijää lisää.

– Tätä taustaa vasten nuorten kiinnostuksen lisääminen alan tehtäviin on kuin laittaisi rahaa pankkiin, Anniina Raatikka sanoo.

Laura Hamdi , 16 aloitti kesällä Vastamajan hoivakodissa Nokialla. Nyt koulun alettua hän käy lauantaisin kahden tunnin ajan vetämässä yhteisiä hetkiä vanhusten kanssa.

– Tänä lauantaina meillä on kesähipat, ja toivottavasti on lämmin sää.

Luvassa on ainakin pallon- ja tikanheittoa.

Laura Hamdi on tykännyt pestistään.

– Työ ei ole liian helppoa, mutta ei liian vaikeaakaan. Liikunnan lisäksi kuuntelemme musiikkia ja teemme mielikuvitusmatkoja.

Kaksi hoivakodissa työskentelevää nuorta miestä, Eetu Maijanen, 18 ja Antti Rinta-Filppula, 17 ovat kiinnostuneita alasta.

– Yritämme järjestää tapahtumia, joihin jokainen hoivakodin asukas osallistuu. Hoitajat ovat ottaneet meidät vastaan positiivisesti. He voivat keskittyä tuokiomme ajan täysillä hoitotyöhön, Tampereen yhteiskoulun lukiossa abivuotensa aloittanut Rinta-Filppula kertoo.

Hän on työskennellyt Villa Aallon hoitokodissa Lentävännimessä ja Ruusuvuoren hoivakodissa Hervannassa.

Tampereen lyseon IB-linjalla opiskeleva Eetu Maijanen järjesti kesällä parinsa kanssa tiistaisin kahden tunnin virikehetkiä Ruusukujan hoivakodissa Orivedellä.

Yksi toiminnan tavoite on saada yhä enemmän poikia kiinnostumaan sosiaalialasta.

– Pojilla on ennakkoluuloja tätä alaa kohtaan, mutta kun he menevät paikalle hoivakotiin, ennakkoluulot katoavat. Mokaamista ei myöskään kannata pelätä, muistuttaa Rinta-Filppula.

Pispalan palvelukeskuksessa alkavat Huikea Oy:n Väriä elämään -tuokiot maanantaina 1. syyskuuta kello 16–16.45 ja Pappilan palvelukeskuksessa perjantaina 26.9 alkaen kello 10–10.45. Tuokioihin on vapaa pääsy. Lisätietoja toiminnasta saa osoitteesta huikea.org

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat