Testi: Kebab kaikilla mausteilla ja kuitilla – Ei ollutkaan niin helppoa...

Toimitusharjoittelija Pipsa Havula ja Tamperelaisen iskuryhmä haki kymmenen kebabia akselilta Hämeenkatu-Itsenäisyydenkatu-Sammonkatu. Kuitin saa pyytämättä yhdessä paikassa.

Sakari Nupponen

Tamperelainen testasi yritti ostaa kymmenestä kebab-pizzeriasta kebabin kaikilla mausteilla ja kuitilla. Tämä oli yllättävän vaikeaa.

Tukeeko kebabin ostaja huomaamattaan harmaata taloutta?

Kyllä ja aika usein, ilmenee Kaupunkilehti Tamperelaisen suorittamista koeostoista.

Testiryhmämme kävi tiistaina kymmenessä eri kebab-pizzeriassa. Ostimme jokaisesta mukaan kebabin, jonka maksoimme käteisellä.

Tulos akselilla Hämeenkatu-Itsenäisyydenkatu-Sammonkatu oli korkeintaan tyydyttävä.

Testatuista paikoista vain yksi ansaitsi täyden kympin ja antoi kuitin vaihtorahojen mukana pyytämättä.

Kuitin sai toki kaikista pyytämällä. Kolmessa testipaikassa kuitin tulostaminen aiheutti todella epäilyttävää ylimääräistä hässäkkää – aivan kuin se olisi tehty ensimmäistä kertaa.

Ainakin yhdessä paikassa kassa näytti olevan auki – mahdollisesti toisessakin.

Kolmessa paikassa tulostettiin väärä arvonlisävero. Niistä kahdessa oli 13 % ja yhdessä kuitin mukaan 17 %. Osa yrittäjistä näyttää pudonneen hallituksen verotempoilun ja alv-kannan jatkuvien muutoksien kyydistä. Myöskään heidän kirjanpitäjänsä ja tilintarkastajansa eivät ole olleet valveilla.

Ruoan alv nousi viime vuodenvaihteessa 14 prosenttiin oltuaan sitä ennen 13 prosenttia aikavälillä 1.7.2010–31.12.2012. 17 prosentissa ruoan alv oli viimeksi syyskuussa 2009.

Ainoan täydet pisteet saaneen paikan omistaja kieltäytyi haastattelussa, koska piti tällaista testiä kebab-yrittäjiä leimaavana.

Alan toimialajärjestön MaRan mukaan harmaata taloutta esiintyy tyypillisesti työvoimavaltaisilla toimialoilla, kuten rakennusalalla, matkailu- ja ravitsemisalalla ja kuljetusalalla.

Viranomaisarvioiden mukaan noin 10 prosenttia ravintola-alan liikevaihdosta on harmaan talouden piirissä.

Ravintola-alan harmaa talous on MaRan mukaan tyypillisimmillään pimeästi maksettuja palkkoja, veronkiertoa ja ohimyyntiä. Ohimyynnissä ostotapahtumaa ei lyödä kassaan ollenkaan. Näin ollen ostoksesta jää tilittämättä arvonlisävero, eikä asiakkaalta saatua rahaa merkitä yrityksen kirjanpitoon.

– Verojen ja sosiaalimaksujen osuus ravintola-aterian hinnasta on useita kymmeniä prosentteja. Kun laittomasti toimiva ravintola jättää nämä maksamatta, annokset voi hinnoitella edullisemmaksi. Ravintola, joka tarjoaa jatkuvasti annoksia alan yleistä hintatasoa huomattavasti halvempaan hintaan, toimiikin luultavasti laittomasti, MaRasta todetaan.