Paikalliset

Suuri Lihiskisa ratkesi: Tästä kopista saa Tampereen parhaat lihapiirakat!

Nyt saa tuulettaa! Viialantien Helin Kioski voitti Tamperelaisen Suuren Lihiskisan. Heli Niemi on pitänyt vihreää puukioskia jo 42 vuotta. Kesäkauden avajaiset ovat taas viimeistään vapunaattona.

Petteri Mäkinen

Suuren Lihiskisan voitto meni naiselle, joka ohjasi Mikko Niskasen ja Edvin Laineen Kalle Päätalon luo.

Lihapiirakan ystävät, hyviä ja huonoja uutisia!

Aloitetaan hyvillä.

Kaupunkilehti Tamperelaisen Suuri Lihiskisa todistaa, että tamperelaisen lihapiirakkakulttuurin perinteet ovat vahvat ja tulevaisuudestakin kannetaan huolta.

Sitten huonot.

Tampereen parhaan lihapiirakan kimppuun pääsee vasta reilun kuukauden päästä.

Viialainen Helin Kioski palaa viimeistään vapunaattona tutulta talvitauolta. Heli Niemen pitämä viralliselta nimeltään Viialantien Kioski voitti niukasti Suuren Lihiskisan yleisöäänestyksen.

– Minun kioskini on säilynyt näin kauan ihan lihapiirakan ansiosta, myöntää 42 vuotta kioskia pitänyt 67-vuotias Niemi.

Helin Kioski voitti äänestyksessä niukasti Jankan Wanhan Grillin. Ääniä annettiin yhteensä noin 300.

Mikäli Viialantien ja Vasaratien risteyksessä oleva pieni vihreä puukioski ei ole tuttu, kerrataanpa lyhyt oppimäärä.

Alunperin Viialan Virvoke -nimellä toimineen kioskin rakensi sen ensimmäinen pitäjä Aarne Rauhanen. Pienellä puutaloalueella toimintaa kannattelivat läheisen metallipajan työtekijät.

Viiala kasvoi ja vuonna 1971 kioskin pitäjäksi tuli Heli Niemi, joka oli asunut Viialassa isänsä rakentamassa rintamamiestalossa kaksivuotiaasta saakka.

– Olen imettänyt ja kasvattanut omat lapseni tässä kioskissa.

Sitten pääasiaan, lihapiirakkaan. Sen salaisuutta Heli ei panttaa.

– Lihapiirakka lämmitetään oikeassa höyrykeittimessä. Alle laitetaan makkarat, väliin leivinpaperi ja päälle mahtuu viisi lihapiirakkaa. Lihapiirakka lämpiää 5–6 minuutissa rapsakaksi, eikä muutu lötköksi.

Kioskinpitäjä haluaa lähettää leijonanosan kunniasta piirakoiden valmistajalle. Helin Kioskin lihapiirakat hankitaan nykyisin Hakasen Leipomolta. Aiemmin ne toimitti leipuri Pekka Viherkoski.

Liioilla täytteillä tuotetta ei pilata. Väliin saa halutessaan höyrymakkaran tai puolikkaan HK:n Campingiä. Sinappia, ketsuppia ja grillisalaattia ei valita halvimmasta päästä.

– Sipulille ei ole ollut kysyntää. Lihapiirakan ystävät valitsevat juomaksi useimmiten maidon. Jotkut ottavat limonadia.

Lihapiirakan perässä kioskille tulee jo muitakin kuin entisiä ja nykyisiä viialalaisia. Erityisen innokkaita ovat kaupunkiseudun motoristit. Lihapiirakka-ajoa on kaavailtu ensi kesäksi myös Porin suunnalla.

– Kerran Aake Kalliala tuli taksilla pihaan lihapiirakalle. Hän oli kuullut paikasta Heikki Vihiseltä, joka kävi täällä teini-ikäisenä Lukonmäestä.

– Sekä Mikko Niskasen että Edvin Laineen opastin aikoinaan Kalle Päätalon kotiin, kun he kysyivät ajoreittiä kioskilta. Päätalokin poikkesi täällä usein, muistelee Niemi Viialan suurta poikaa.

Helin Kioskin valtakunnallisista kulttuurivaikutuksista on todisteena useampikin Niskasen ja Laineen Kalle Päätalon kirjoista ohjaama elokuva.

Kioskin nimittäminen viialalaisen kulttuurin keskukseksi ei ole liioittelua. Helin Kioskilla on pidetty muun muassa taidenäyttelyjä. Asiakkaista vuodesta 1977 valitun Kunnon gimman tai kundin palkitseminen on Viialassa jokavuotinen merkkitapaus.

– Kun viialalaisille syntyy lapsia, ne tullaan tänne esittelemään. Ja useimmiten ylpeät vanhemmat syövät reissulla lihapiirakan, konkretisoi Heli Niemi.

Viialalaislasten esittelyssä on siirrytty jo neljänteen polveen.

Virkeä kioskinpitäjä lupaa, ettei ketju ei ole katkeamassa eläkepäivien takia.

– Kioskilla pysyy nuorena, nauraa viialalainen.

Suuri Lihiskisa - top 5

Helin Kioski, Viiala 19 %

Jankan Wanha Grilli 18 %

Hakasen leipomo14 %

Vaakon Nakki, Pispala 10 %

Ullan Grilli, Tammelan tori 7 %

LUE KOMMENTIT KÄRKIVIISIKOSTA TÄÄLTÄ!

Lisukkeet

ketsuppi 81 %

sinappi 67 %

kurkkusalaatti 67 %

sipuli 49 %

makkara tai nakki 48 %

juusto 29 %

kanamuna 26%

majoneesi 26 %

leikkelemakkaran siivu 6 %

palvikinkun siivu 6 %

kebabliha 5 %

leike 4 %

Ei mitään, ilman mausteita 4 %

(kyselyssä lihapiirakan väliin voi valita korkeintaan kuusi täytettä)

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat