Makumaailma

Läskin Piskin Purilainen voitti Tuunaa mustaa -kisan – Lue voittajareseptit täältä!

Jan Jensen ja voittoisat purilaiset. Mustamakkara oli tuunattu todella uuteen muotoon.

Sakari Nupponen

Kaupunkilehti Tamperelaisen Tuunaa oma mustamakkarasi -kisan tulokset julkaistaan nyt. Voitto jäi kotiin.

Miten kävi varsinaissuomalaisen haastajan, Vesa Rankin?

Hyvin kävi, ja hän lähti kiitoksin kotimatkalle, mutta voitto jäi kotiin – tarkemmin sanottuna Nokialle.

Kisan voitti Jan Jensenin ennakkoluuloton purilainen. Siviilityökseen Ch. Jensen Oy:tä toimitusjohtava Jan Jensen on osallistunut Nokialla kahteen otteeseen ravintolapäivään ja tehnyt silloin lähi- ja luomupurilaisia 60–80 vieraalle.

– Niitä on tullut väännettyä.

Hänen ja hänen vaimonsa pop-up-ravintolan nimi on ollut ”Läskin Piskin Purilainen”. Tällä nimellä ehdotuskin saapui kisaan, mutta saattaa taipua yksinkertaisesti nimelle Musti.

– Hampurilainen on kiva teema. Toisaalta halusin lähteä muttaamaan mustanmakkaran olomuotoa, hän kuvaili ideaansa Tampereen kauppahallin Neljä Vuodenaikaa -ravintolan keittiössä.

Jensenin annos perustuu pihviin. Se on tehty mustan- makkaran massasta, joka on irrotettu kuorista. Pihvin hän pariloi. Muut täytteet ovat dijon-sinappi, limettiaioili, punasipuli, gruyere-juusto ja paholaisen hillo.

Annos ei syntynyt ihan pikana, johon Jensen kuittasi:

– Ei hampurilainen ole mitään pikaruokaa!

Heti näki, että annos on ainakin silmänruokaa.

Kannatti odottaa, sillä maut saivat raadin hiljenemään, ja kaikki raapustivat äänestyslipukkeisiin parhaat pisteet.

– Sä olet ajatellut kokonaisuuden, ravintoloitsija Yoni Ichtertz totesi.

– Yksinkertaisesti ruoka on ihanaa, muut raatilaiset huokailivat.

Päätuomari Santeri Vuosaran olisi niin palkinnut kaikki.

– Tämä osoitti jälleen kerran, että mustamakkara muuntuu moneksi.

Keittiöelämää-kaupan yrittäjä Maijastiina Ovaska kertoi kuitenkin myös ankarasta muutosvastarinnasta.

– Moni, joka on nähnyt liikkeessä Santerin kirjan, on sanonut, että ainoa oikea tapa on nauttia musta paperista torilla.

Finalistit todistivat toista:

– Olen jonkin sortin pizza-friikki. Teen sitä mistä vaan. Kun kuuden vanha poikani tykkää kovasti mustasta, niin siitä se lähti, Kari Koskinen kuvaili Pizza Tampereen syntyä.

Margareta Blåfield kertoi sipuli-omenasörsselin syntyneen yht’äkkiä ja että resepti oli luotu vain tätä kisaa varten.

– Ilmeisesti sörsseli sana hurmasi, kun siinä on reilu meininki, hän arvioi pääsystään finaaliin.

Vesa Rankin visuaalisesti kaunis annos, jonka kruunasi hänen naapurinsa Timo Sänkiniemen puolukkahyytelö, sai kiitosta kotimaisuudesta, nopeudesta ja helppoudesta

Hmm, juurekset! Teen niistä seuraavan kirjan, Vuosara lupaa jo.

VOITTAJARESEPTIT:

Läskin PiskinPurilainen (Musti)

kunnon ranskalaista väke- vää sinappia

limettiaiolia

pikamarinoitua punasipu- lia

maukasta luolakypsytettyä

gruyere-juustoa

paholaisen hilloa

lähileipomon sämpylä

itse mustaa

Makkara avataan. Sen sisuksista tehdään taikina, johon lisätään kiloon yksi kananmuna ja korppujauhoa. Muotoillaan ja pariloidaan pihvi. Rakennetaan hampurilainen mausteineen. Koristeeksi lautaselle värikkäitä salaatteja.

Limettiaioli: Vispaa keltuainen ja sinappia sekaisin. Valuta varovasti joukkoon oliiviöljyjä (eri laatuja sopivassa suhteessa) vispaten samalla koko ajan, kunnes majoneesi on sopivaa. Pilko valkosipulinkynsiä, sekoita suolan kanssa ja survo hieman, että aromit alkavat irrota kunnolla. Lisää murska majoneesin joukkoon. Lisää maun mukaan limemehua ja limen kuorta. Anna maustua.

Pikamarinoitu punasipuli: 2 punasipulia, 2 dl punaviinietikkaa, 4 rkl oliiviöljyä, 1 dl sokeria, 1 tl suolaa, timjamia ja sopivasti pippuria. Sekoita ja anna marinoitua noin tunti. Se riittää, jotta sipulit säilyvät rapsakkaana.

Paholaisen hillo: 4 kaltattua tomaattia (n. 400g), n 4 dl vettä 1 iso suippopaprika, 1 sipuli, 1 chili, 1 tl suolaa ja vähän yrttejä. Ensin keitellään kasaan n. 30-45 minuuttia miedolla lämmöllä ja sitten lisätään 1 dl punaviinietikkaa ja 3 dl hillosokeria ja kiehautetaan uudestaan n. 5 minuuttia.

Mustaa ja

sipuli-omena- sörsseliä

isohko sipuli

pieni hapahko omena tai

puolikas iso

rkl öljyä tai voita paistin- pannuun

1–2 tl ruokosokeria

ripaus suolaa

sopiva pätkä mustamak- karaa

koristeeksi karpaloita tai

puolukoita

Sipuli viipaloidaan ja omena raastetaan karkeaksi. Sipuli kuullotetaan, lisätään sokeri ja ruskistetaan hieman. Lisätään omenaraaste ja annetaan kypsyä hetken, maustetaan suolalla. Nälän asteen mukaan laitetaan yksi tai pari pätkää mustaa sipuliseoksen päälle. Tarvittaessa makkaran voi kuumentaa samalla pannulla sörsselin kanssa. Kruunataan marjoilla.

Pizza Tampere

Pohja leivotaan vehnäjauhoista (80 %), durumvehnäjauhoista (20 %), kuivahiivasta, sokerista, suolasta ja vedestä.

Tomaattikastike keitetään (oman pihan) tomaateista, mausteina valkosipuli, oregano, basilika, suola, sokeri ja pippuri.

Juustoksi pallosta riivitty mozzarella.

Pizza päällystetään Tapolan mustasta makkarasta leikatuilla kiekoilla, perunamuusinokareilla ja puolukkasurvoksella.

Mustis juureste kans

Paista ens juurekset öljys: punajuuret, potut, porkkanat ja lantut peukalonpään kokosin paloin.

Lisää ripaus sokeria, suolaa ja mustaa pippuria ja anna hautua kypsäks.

Ruskista pekoni ja kuumenna pekonirasvas sentin mittaset mustispätkät.

Laita tarjolle. Lautasen reunalle viiru puolukkahyyrtelöä. Koristeeksi basilikaa ja nauti!

Mikä kisa?

Kaupunkilehti Tamperelainen julisti Chef Santeri Vuosaran Uusi Mustamakkarakirjan innoittamana tuunaa oma mustamakkarasi -lukijakilpailun.

Siihen tuli joulukuun alkuun mennessä yli 20 erilaista ehdotusta. Näistä esiraati valitsi neljä mielenkiintoisinta loppukilpailuun.

Tuomareina toimivat Santeri Vuosara, Neljän vuodenajan ravintoloitsija Yoni Ichtertz, Keittiöelämää-kaupan yrittäjä Maijastiina Ovaska, Kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittaja Sakari Nupponen ja Eurokankaan kehitysjohtaja Päivi Grönqvist, joka toimi raadin visualistina.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat