Ruoka

Näillä eväillä jaksat ulkoilla koko päivän

Inkivääri tuo potkua juuressosekookoskeittoon.

CocoVi

Superruoka-asiantuntija Sami Sundvik suosittele hiihtolenkeille energianlähteeksi esimerkiksi raakasuklaata, kookosöljyä, erilaisia pähkinöitä sekä manteleita, rusinoita ja banaania.

Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, ja kookosöljystäkin saa runsaasti puhdasta energiaa.

Kookosöljy sopiikin energianlähteeksi erityisesti pitkille hiihtolenkeille, ja sitä on helppo ottaa mukaan, kun lorauttaa öljyä pieneen pulloon. Makeaa superöljyä voi sekoittaa vaikka kahvin sekaan kerman tai maidon korvikkeena.

Raakasuklaan, pähkinät ja kookosöljyn voi myös yhdistää ravitsevaksi energiapatukaksi.

Patukoita saa helposti tehtyä itse sekoittamalla esimerkiksi rouhittuja pähkinöitä, siemeniä, raakasuklaata ja rusinoita tai taateleita. Mukaan lorautetaan kookosöljyä ja hunajaa. Kun levyksi taputellun massan laittaa yöksi jähmettymään jääkaappiin, aamulla retkeilijää odottaa valmis ravitseva hiihtoeväs.

Pitkälle hiihtolenkille kannattaa valmistautua jo edellisenä päivänä syömällä hiilihydraattipitoista ruokaa. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi riisi ja bataatti.

– Jos hiihtolenkin aikana hikoilee paljon, kannattaa veteen tai muuhun juomaan lisätä myös hieman suolaa, Sundvik suosittelee.

Hiihtoretken jälkeen kroppa kaipaa paitsi saunan rentouttavia löylyjä myös ravinteikasta ruokaa. Voit laittaa vaikka helpon ja energiapitoisen juureskeiton hellalle porisemaan sillä välin, kun itse nautit löylyistä.

Lähde: Viestintätoimisto Deski

Juureskookoskeitto

lanttu

iso bataatti

2–3 isoa porkkanaa (myös perunat, selleri ja punajuuri sopivat joukkoon)

1 sipuli

4–5 rkl kookosöljyä

vettä

1 sentti tuoretta inkivääriä tai noin 0,5 tl inkiväärijauhetta

1/2–1 tl suolaa (esimerkiksi kalaharin suolaa tai

merisuolaa)

4–5 rkl macajauhetta

2–3 rkl vastapuristettua sitruunamehua tai viinietikkaa

2 rkl hampunsiemeniä

tai kookoshiutaleita

Kuori ja pilko juurekset isohkoiksi kuutioiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Sulata kookosöljyä padassa tai isossa kattilassa ja kuullota kasviksia muutama minuutti. Jos käytät tuoretta inkivääriä, hienonna se ja lisää joukkoon. Lisää keittoon vettä niin paljon, että juurekset peittyvät kunnolla. Lisää suola. Keitä juureksia, kunnes ne ovat oikein pehmeitä. Soseuta keitto.

Anna keiton jäähtyä kymmenisen minuuttia ja sekoita siihen macajauhetta. Lisää hieman sitruunamehua tai viinietikkaa. Ripottele annoksen päälle hampunsiemeniä tai kookoshiutaleita.

Resepti: Nina Westerback

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat