Paikalliset

Ei aamukaljaa ennen kello 11 – Anniskelu- ja myyntiaikoihin puuhaillaan radikaaleja muutoksia

Myyntikielto on monimutkainen asia, mutta se ei vaikuta. Aina on kotonakin juomaa, Asko Peura (vas) tuumii. Seppo Salmisen mukaan kielto ei tee haittaa, koska viinaa ja kaljaa on saanut maailman sivu - kieltolain aikanakin. Hänen mielestään menemme kohti Ruotsin mallia.

Sakari Nupponen

Kaikki hanat ja Alkot kiinni kello 9-11. Sunnuntaikauppa uhattuna.

Jos alkoholiviranomaiset saavat tahtonsa läpi, Suomessa toteutetaan gorbatshovilainen raittiuskampanja.

Alkoholihallinto (Valvira ja aluehallintovirastot) ovat koonneet näkemyksiä uudeksi alkoholilaiksi. Joulukuulle päivätty muistio ei ole ollut aiemmin julkisuudessa.

Alkoholihallinto ehdottaa, että anniskelusta kello 9–11 luovuttaisiin. Sama laki tulisi myös päivittäistavarakaupalle ja Alkolle. Poikkeuksia sallittaisiin vain matkailullisista syistä, esimerkiksi lentokentällä.

Muistiossa sitä ei sanota suoraan, mutta pt-kaupan alkoholimyynti lauantai-iltaisin ja pyhisin kiellettäisiin.

– Alkoholijuomia saisi myydä esimerkiksi Alkon nykyisiä myyntiaikoja noudatellen arkisin kello 9–20 sekä arkilauantaisin kello 9–18, Valvira ja AVI:t ideoivat.

Esitykset liittyvät Jyrki Kataisen (kok) hallitusohjelmaan, jonka mukaan hallitus toteuttaa alkoholilain kokonaisuudistuksen.

Alkoholihallinto haluaa poistaa huvipuistoilta anniskeluluvat. Syyksi todetaan nyt tasapuolisuusperiaate, koska uusia lupia ei enää anneta. Hallinto toteaa myös, että lupia ei vastaisuudessa heru joulutoreille tai -kaduille.

Lapsille oikeus alkoholittomaan ympäristöön -lakikirjaus poistaisi myynnin jäähallin käytäviltä.

Valvira esittää lisäksi yhtenä vaihtoehtona, että tilapäisistä anniskeluluvista luovutaan. Koko alkoholihallinto suhtautuu kielteisesti tapahtumiin ja tilaisuuksiin myönnettäviin lupiin.

Pienempää viilausta on muun muassa B-luvista luopuminen. Enää ei siis annettaisi viinilupia vaan joko keskiolutluvat tai täydet oikeudet. B-ravintoloiden osuus kaikesta anniskelusta oli vuonna 2011 enää 0,8 prosenttia.

Ravintoiloihin tulisi nk. musta laatikko, jota verottajakin on ehdottanut.

Lakiin tulisi säännös, ettei henkilökunta saa olla päissään tai pilvessä.

Väkeviä juomia ei saisi myydä seurueille pulloittain. Nyt seurue on täyttynyt, kun pöydässä on kaksi henkilöä.

Muistio kertaa kestoidean: ”Lisäksi olisi tärkeä pohtia pt-kaupassa myytävän alkoholijuoman prosenttirajan alentamista.”

Muistiosta löytyy toki kaksi myönnytystä. Tulisi lupa anniskella yksi olut ja yksi väkevä yhdessä. Se on ollut käytäntö 20 vuotta, mutta jyrkästi kielletty. Viranomaiset ovat nostamassa kätensä ylös, kun eivät voi valvoa määräystä.

Tilaviinien ja sahdin myyntipaikoissa saisi vastaisuudessa myydä myös elintarvikkeita, joka on ollut kielletty. Tiloilta myydään nyt 0,03 % alkoholin tilastoidusta kulutuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat