Makumaailma

Mitä meillä oli ennen hot wingsejä: Pärämätsissä pitäisi olla ç-kirjain

Aloitetaanko tämä tarina Siilinkarin Grillistä? Ei, mennään entiseen Hämeenpuisto 40:een ja sen pihapiirin.

Juhani Linkosuo (1923–1980) ja Lotfi Nasibullen (1926–2011) olivat kiekkoilevia poikasia siinä Koulukadun ja Nalkalan kentän välimaastossa.

Lotfin – sittemmin kuusinkertaisen Suomen mestarin – äiti tekee pojille koulun jälkeen välipalaa, peremeçiä. Kun Jussista (5 SM-kultaa) tulee Linkosuo toimitusjohtaja hän tuotteistaa Tampereen tataarien kotoisen herkun.

Peremeç tulee myyntiin Siilinkarin grillissä, kahvilan kadun puoleisella syrjällä. Listalla on hampurilaisia, perunakroketteja, saslikkia ja tavallisempia 1960- ja 1970-luvun tuotteita.

Paikalle ominaisin tilaus kuuluu kuitenkin: pärämäts!, johon vastakysymys kuului: kuivilla vai kaikilla mausteilla? Kaikilla tarkoittaa sinapin ja ketsupin kanssa. Kuivilla tarkoittaa pelkkää paprikavoittoista maustesekoitusta.

Palanpainikkeeksi yleistyi vuoden 1969 jälkeen Porilainen. Huom! Porin perusolut ei ollut tuolloin Karhu vaan Porilainen, jota edusti menestyksekkäästi aluejohtaja Mensur Baibulat, 87.

Porilaisen ja peremeçin yhteistä kulta-aikaa Siilinkarissa riitti miltei vuosikymmenen kunnes keskioluen ympärivuorokautinen anniskelu kiellettiin.

1978 (taas yksi ilvesläinen) Ali Saadetdin, 65, perusti Kotileipomo Amissan, nykyisen Amissa Foodin, joka toi nämä piirakat myös pt-kaupan asiakkaille ja muihin grilleihin.

Monin paikoin ei vain tiedetty, mitä ihmettä näillä tehdään. Mikrossa lämmitettynä ne olivat melkoisia lötköjä.

Grilleissä paras peremeç paistetaan rasvakeittimessä. Kotona tamperelaisissa tataariperheissä se tehdään pannulla öljyssä. Niitä paistetaan aina vain pannullinen kerrallaan, jotta ne pysyvät parahultaisina.

Kotona niiden kanssa tarjotaan esimerkiksi kermaviiliä, sinappia ja maustekurkkua.

Sitten vielä oikeinkirjoitusohje. Viimeisen kirjaimen tulisi olla olla ç, joka löytyy kyllä joka koneen erikoismerkeistä. Jos ei sitä löydä, c näyttää paremmalta kuin tz.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat