Katso, millainen on Tampereen uusittu, upea muumimuseo

Muumilaakso avaa ovet Tampereen taidemuseon alakerrassa 2. tammikuuta. Tunnelmallinen ja ainutlaatuinen muumimuseo on luonut nahkansa kauniilla tavalla, eikä museo jätä muumifaneja kylmäksi.

Tamperelainen kävi tutustumassa etukäteen, mitä uutta museossa on.

Muumifaneille: Suurin osa teoksista on sellaisia, joita ei ole nähty aiemmin esillä. Näytillä on myös työ, jossa Muumipeikko esiintyy ensimmäisen kerran Garm-lehdessä.

Muumitalo: Muumitalo on esillä näyttelyssä. Lisäksi Muumitalosta on otettu yksityiskohtaisia valokuvia, ja kuvat on suurennettu yhdelle seinälle. Suurista valokuvista näkee, miten hienoja kaikki Muumitalon pienimmätkin yksityiskohdat ovat. Yksi esimerkki on parin sentin mittainen tyynyliina, jossa on kirjailtuja koristeita. Muumitalo on täynnä Tove Janssonin, Tove Janssonin äidin Signe Hammarsten-Jansson, Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan tekemiä ja keräämiä pieniä esineitä.

Lainauskielto: Osa muumiteoksista on lainauskiellossa. Herkät guassityöt eivät kestä siirtämistä, ja siksi niitä voi ihastella vain Tampereella. Kaikkien hauraimmat teokset on laitettu näytille mustaan huoneeseen.

Lainauskiellossa olevia kuvia ei tulla näkemään koskaan missään muualla kuin Tampereella. Jansson, Pietilä ja Eistola lahjoittivat lähes kaikki muumioriginaalit Tampereen kaupungille.

Suuria kuvia: Osa muumi-originaaleista on hyvin pieniä. Museoamanuenssi Elina Bonelius kertoo, että Tove Janssonin pienimmätkin teokset kestävät suurentamisen. Siksi joitakin teoksia on suurennettu seinänkokoisiksi, näyttäviksi kuviksi.

Suurennettuja kuvia ei ole käsitelty Photoshopilla. Siksi niissä näkyvät kaikki Janssonin pienetkin merkinnät.

Teemat: Muumilaakson näyttely on koottu kolmen teeman ympärille. Teemoja ovat Muumilaakson seikkailijat, Matkalla ja Kotiin. Teemoja voi pohtia näyttelyssä monella tasolla: sekä syvällisesti että kirjaimellisesti.

Ketä kiinnostaa? Muumilaakso on erityisesti aikuisten suosiossa. Noin 80 prosenttia kävijöistä on aikuisia.

Muumimuseossa käy vuosittain noin 40 000 vierasta. Heistä noin 60 prosenttia on ulkomaalaisia. Ulkomaalaisista vieraista lähes kaikki ovat aikuisia.

Uudistettuun Muumilaaksoon on tehty jo paljon ryhmävarauksia. Tammi-helmikuussa muumimuseoon on tulossa esimerkiksi Japanista ainakin tuhat vierasta.

Miksi muutos? Muumilaakso joutui muuttamaan pääkirjasto Metson alakerrasta remontin vuoksi. Muumilaakso ei palaa enää Metsoon, vaan sille etsitään uutta paikkaa Tampereelta.

Milloin auki? Uudistettu Muumilaakso avaa ovet 2.1.2013. Avoinna ti–pe kello 9–17 ja la–su kello 10–18. Museo löytyy Tampereen taidemuseon alakerrasta osoitteesta Puutarhakatu 34.

www.tampere.fi/muumilaakso

Kommentit

Tampereen kaupunki, Tove Janssonin taiteelle on löydettävä taiteen arvoon kuuluvat tilat ja nämä uudet tilat pitää sijaita keskellä kaupunkia eikä missään syrjässä automatkojen päässä.

Hm...

Laadukas oma museo Muumeille, ja oheistoimintaa lapsille ja ihailijoille. Suuri osa
vieraistaa saapuu kaukaa, odotukset ovat korkealla. Matkamuistoja erilaisia ja teemaan sopivaa toimintaa. Ollaan ylpeitä kerrankin jostain, Muumien filosofia on rauha, perhe ja rakkaus.

paivi ahola

Muumilaakson paikka on keskellä Tamperetta muiden turistikohteiden lähellä ja paikka on ns.Herrainmäki Tampellan alueella. Kaupunki omistaa mäellä kolme kiinteistöä ja kaksi taloa kaupunki voisi hankkia omistukseensa. Puistosta ja rakennuksista saa upean omaleimaisen kokonaisuuden Tove Janssonin tuotannolle. Turistinähtävyytenä muumit kosivat esim. japanilaisia ym. kautta maailman. Herrainmäen talot ovat Museoviraston suojelukohteita ja useammat iältään jo toistasataavuotta.Omaleimaisuus on valttia, Tamperetalo on kaukana turistikohteista ja sopii parhaiten nykyiseen käyttöön laajennuksineen".Muumien ylälaakso"(Herrainmäki) on kehittyvän Ranta-Tampellan ja Vapriikkialueiden välissä.

Anonyymi