Paikalliset

Burger King tuli Tampereelle

30 vuotta sitten tämän kulman nimi ei ollut vielä vakiintunut Mäkin taloksi.

30 vuotta sitten kaupungissa kohistiin Commercen talon kulmasta. Nyt se on vakiintunut osaksi kaupunkikulttuuria.

Kiinteistöyhtiön yhtiökokouksen oli määrä päättää apteekin tilojen kohtalosta 10.11.1982. Kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittaja Erkki Kanerva kirjoitti isosti: ”Commercen hampurilaisbaaria on kauhulla ajateltu”.

Lainaus ”kauhulla ajateltu” kirposi kaupungin julkisivulautakunnasta.

Tällä paikalla Aleksis Kiven kadulla oli toiminut Ensi(m)mäinen apteekki vuodesta 1907. Vuodesta 1969 apteekkia pitänyt apteekkari Ritva Norri sanoi pitäneensä muuttoajatusta ensin pahana, mutta tottui, kun oli saamassa uudet tilat.

Kaupunkiin oli tulossa amerikkalainen hampurilaisjätti Burger King.

”Kai se sitten pakko on uskoa. Nimittäin amerikkalaistyylisen hampurilaisravintolan tulo”, kirjoitti Tamperelainen 24.3.1983 ja varmemman vakuudeksi tälläsi etusivulle kuvan, jossa oli Noppa-yhtiöiden remonttityömaan kyltti.

Ja jatkoi: ”Eipä siihen enää tässä vaiheessa juuri muuta voi sanoa kuin Aleksis Kiveä mukaellen: ’Niin muuttuu maailma, tilulii, tilulii, tilulilulii!’”

Burger Kingin historia jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Ketjuyrittäjä ja sittemmin mainotoimistoalalla ansioitunut Jussi Nurmio siirtyi McDonald’sin leiriin vajaassa kahdessa vuodessa.

BK-paikkoja oli Suomessa vain kaksi. Kolmas jäi suunnitteluasteelle. Helsingin Kaisaniemeen BK oli rantautunut syyskuussa 1982. Senkin tilalle tuli Carrols.

1980-luvun jälkeen Burger Kingiä ei ole näillä main näkynyt, vaikka syksyllä 2010 kohistiin ketjun paluusta. Kyse oli Helsingin Jätkäsaareen laajentaneen Verkkokauppa.comin innokkaan toimitusjohtajan Samuli Seppälän ennenaikaisista lausunnoista.

9.12.1984 Tamperelainen tiesi kertoa, että Commercen taloon tulee McDonalds’s. Se oli silloin ketjun 37. Yhdysvaltain ulkopuolella avattu ravintola. Samaan aikaan Mäkkäri avautui myös Helsinkiin.

Nyt ketju toimii yli sadassa maassa ja maailmassa on yhteensä noin 33 000 McDonald’sia.

28 vuotta katukuvassa on pitkä aika. Tampere-Seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen muistuttaa, että nuori polvi kutsuu Commercen taloa puhekielessä Mäkin tai Mäkkärin taloksi.

– Tamperelaisuutta en siinä näe. Olen käynyt toteamassa, että paikka on kaikkialla aivan samanlainen – vaikka Nevski prospektilla.

– Hampurilaiset ovat ihan hyviä ja ranskalaiset perunat mainioita. Jos se jostain syytä olisi uhanalainen, en kuitenkaan lähtisi barrikadeille.

Puolustettavaa tamperelaisuutta edustavat hänen mielestään sellaiset kuin Tapola ja Linkosuo.

– Jos siellä olisi edes McMustaa, Martikaisella välähtää.

Toinen kirjoittaja, Kasmir Sarpavaara on SiltaLisän pajakoulun oppilas. Hän oli TET-harjoittelussa Tamperelaisessa 19.-23.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat