Tasa-arvo kuuluu myös miehille

Henry Laasasen mielestä 80 prosenttia suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo-ongelmista koskee miehiä.

Henry Laasanen on tutkinut naisten ja miesten välisiä suhteita ja tasa-arvoa muun muassa parisuhdemarkkinoiden markkina-arvoteoriaa rakentavassa pro gradussaan.

Laasasta on pidetty tutkijana ja bloggarina naisvihamielisenä, mutta mies itse ei näe asiaa näin.

– Minua kiinnostavat faktat, ei se, millainen maailman tulisi olla. Esimerkiksi naistutkimuksessa keskitytään tutkimaan ihannetilannetta; sitä, millainen yhteiskunnan pitäisi olla, jotta se olisi tasa-arvoinen – naiselle.

– Osa tutkijoista ei halua luopua tästä puhetavasta, ja siksi faktoja, jotka sotivat vallitsevaa ihannekäsitystä vastaan, tulkitaan helposti tunteella. Silloin ei keskustella siitä, onko jokin väittämä oikea vai väärä, vaan siitä, miltä se tuntuu, Laasanen näkee.

Laasasen mielestä tästä on kyse muun muassa silloin, kun puhutaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

– Keskustelussa unohdetaan herkästi, että valtaosa väkivallan uhreista on miehiä, ei naisia. Esimerkiksi henkirikokset ovat suurelta osin miesten välistä väkivaltaa, jossa tekijä ja uhri ovat keski-ikäisiä työelämän ulkopuolella olevia miehiä.

Hän myöntää, että jos puhutaan perheväkivallasta, tilanne on toinen.

– Mutta näissäkin tilastoissa naisten osuus tekijöinä on nousussa ja yhä useammin uhri on mies tai poika, hän muistuttaa.

”Jos naiset tekevät 20 prosenttia vähemmän töitä kuin miehet, miksi heidän pitäisi saada saman verran palkkaa?”Sama pätee Laasasen mukaan seksuaaliseen häirintään, jota esimerkiksi nuorista pojista on kokenut kouluterveyskyselyjen mukaan 30–40 prosenttia.

– Olisi korkea aika alkaa puhua väkivallasta ongelmana, jonka uhreja ovat sekä miehet että naiset, ja hakea ratkaisua asiaan tätä kautta.

Palkkauksen osalta tilanne on Laasasen mukaan vielä selkeämpi.

– Tästähän on olemassa esimerkiksi Pauli Sumasen tekemä tutkimus, jonka mukaan naiset tekevät keskimäärin 20 prosenttia vähemmän töitä kuin miehet.

– Kun naiset vielä hakeutuvat aloille, joiden keskipalkka on alhaisempi kuin miesten suosimilla aloilla, on aivan turha väittää, että naisen euro olisi 80 senttiä, hän huomauttaa.

Käyttäjän silja.tenhunen@media.fi kuva