Paikalliset

Kangasalalaisen pitkäaikaistyöttömän nettivideoilla kuusi miljoonaa katsojaa

Marko Vanhanen kertoo odottavansa avoimin mielin yhteydenottoja hänen osaamisestaan kiinnostuneilta työnantajilta. Viime aikoina puhelin on soinut myös You Tube -videoista tutun Ladan myynti-ilmoitksen takia.

Petteri Mäkinen

Kangasalalaisen pitkäaikaistyöttömän nettivideota katsovat miljoonat. Nyt Marko Vanhanen ilmoittaa olevansa avoin myös työtarjouksille.

Suomen tuotteliaimman nettivideoiden tekijän tuotantotahti on vaarassa hidastua merkittävästi.

Markorepairs-nimellä yli 1 100 videota You Tubeen laittanut kangasalalainen Marko Vanhanen vihjaa, että työn saaminen on jatkossa huomattavasti tärkeämpää kuin videotuotanto.

Miehen tuotoksien ystävät voivat kuitenkin huoahtaa helpotuksesta. Konkreettisia työtarjouksia ei ole pöydällä, ja edellisestä pitempiaikaisesta työpaikasta Vanhanen lähti vuonna 1994.

– Videoiden tekeminen on ollut osa työhakua. Sillä tavalla pääsee kosketuksiin ihmisten kanssa. Työhaastatteluita ei ole ollut yhtä paljon kuin ennen, selittää Vanhanen.

Ruudun välityksellä kosketus on syntynyt jo miljooniin ihmisiin. Katsotuimmassa Markorepairs-videossa Vanhanen esittelee englannin kielellä videonauhurikokoelmaansa. Lokakuussa verkkoon laitettu pätkä on katsottu lähes miljoona kertaa.

Yli puolen miljoonan katsojan on noussut myös Cofe Time for in talk English -niminen video, jossa Marko keittää kahvia ja selostaa operaation vaiheet ajoittain haparoivalla englannillaan.

Vanhanen toivoo, että videoiden näytöt teknisestä osaamisesta riittävät vakuuttamaan jonkun hyvän työnantajan.

– Minua kiinnostavat ennen kaikkea elektroniikka- ja tietoliikennealan työt. Tulen töihin ajoissa, ja pidän aina sen, minkä lupaan, Marko markkinoi.

Vanhanen on koulutukseltaan puhelinasentaja ja tietoliikennetyöteknikko. Pisimmän työrupeamansa mies on tehnyt puhelinvaihteiden huoltoedustajana.

– Tunnen komponentit ja kytkentäkaaviot. Minulla on koulutusta, kokemusta ja työvälineitäkin hankittuna.

Tammikuussa Vanhanen pääsi näyttämään osaamistaan myös valtakunnalliselle tv-kanavalle, kun MTV 3:n Keksijätehdas-ohjelma esitteli kangasalalaisen rakentaman diskokahvinkeittimen, johon on vilkkuvien valojen lisäksi yhdistetty myös nettisurffailun mahdollistava tietokone.

– Ihmiset heittävät pois laitteita, jotka saa kuntoon vain pikkuvian korjaamalla. Miksei niitä korjata, kun tällainen tyhmä työtönkin siihen pystyy, kysyy ympäristöstä huolissaan oleva Vanhanen.

Maine nettimaailmassa on kasvanut, sillä muut videoiden tekijät ovat julkaisseet erilaisia Markorepairsia matkivia tuotoksia ja remix-versioita Markon videoista.

– Internet on hyvä keksintö. Vain aineisto saa sen näyttämään epäluotettavalta.

Toistaiseksi tuoreimmassa Markorepairs-tuotoksessa haetaan roskiksesta löytyneen fetajuuston kylkeen sopivaa viiniä. Vuonna 2008 julkaistussa ensimmäisessä videossa annetaan oppia Ladan purkamisesta.

Vaikka Lada on nyt myynnissä ja työpaikka haussa, ei ympyrä ole kuitenkaan sulkeutumassa.

– Ei videoiden teko kokonaan lopu, vaikka töitä saisinkin. Se on niin mukava harrastus.

Mini-CV: Marko Vanhanen

ikä: 42 vuotta

koulutus: puhelinasentaja, tietoliikennetyöteknikko

työkokemus: kahdeksan vuotta puhelinvaihteiden huoltoedustajana

kielitaito: suomi äidinkieli, englanti kohtalainen

harrastukset: ilmastonsuojelu, tekniikka, marjastus, sienestys, ulkoilu

yhteydenotot: [email protected]

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat