Iso urakka viikonloppuna? – Näillä nikseillä ikkunanpesu sujuu

Silja Tenhunen

Perinteisesti ikkunanpesussa käytetään tiskiainevettä, ämpäriä, lastaa ja märkää rättiä.

Muitakin vaihtoehtoja on olemassa – esimerkiksi ikkunanpesulaitteita, jotka toimivat ladattavalla akulla. Myynnissä on myös tuotteita, joissa on samassa varressa sekä pesin että kuivain. Pesimen ja kuivaimen lisäksi saatat tarvita joskus rapaa esimerkiksi maalitahrojen poistoon.

Ammattilaisten vinkkaavat rasvaamaan kädet tai suojaamaan ne kumihanskoilla ennen ikkunanpesua. Näin iho ei pääse kuivumaan. Kumihanskojen sisälle voit laittaa vielä ohuet puuvillaiset hansikkaat, niin kumi ei hiosta käsiäsi.

Varmista, että pesuväline ulottuu ikkunan nurkkiin

Ikkunan pesuvälineen tärkein ominaisuus on, että ulotut sillä hyvin ikkunan ylärajaankin saakka. Suuria ikkunoita pestäessä pesimenkin olisi hyvä olla leveä. Pienempiin ikkunoihin tarvitset silloin oman pesimen. Varrellisella pesimellä säästät hartioitasi ja niskaasi. Pesinosa on usein päällystetty pehmeällä, nukkapintaisella kankaalla.

Käytä kuivaukseen nukkaamatonta liinaa

Oman kuivaimen voi valmistaa kiinnittämällä kuivauslastan harjanvarteen. Kuivauksessa on hyvä olla apuna myös nukkaamaton liina. Mikrokuituliina ei nukkaa ja on kätevä käyttää, kunhan huolehdit, että se ei ole liian kostea.

Ikkunan koko vaikuttaa lastan valintaan

Ikkunalastojen laatu vaihtelee huomattavasti. Panosta laadukkaaseen, riittävän isoon lastaan. Jos ikkunoissa on pieniä ruutua, tarvitset myös pienempikokoisen lastan. Kuivaa lasta jokaisen vetokerran välissä. Käytä kuivaukseen lakanakangaspalaa tai astiapyyhettä.

Sanomalehdellä saat kirkasta jälkeä

Sanomalehti on vanha, ihmeellinen tapa kuivata pesuvesi ikkunasta. Ikkunaa hangataan sanomalehdellä niin kauan, että se on täysin kuiva. Jälki on erittäin hyvä.

Pyyhi pinta huolellisesti, ettet sotke karmeja tai muita paikkoja sanomalehtimusteella.

Jos karmeissa on tiivis, liukas pinnoite, saat sanomalehtimusteen yleensä pois pyyhkimällä sen kostella rätillä.

Suodatinpussilla kuivaat ikkunan reunat näppärästi

Kahvinkeittimen suodatinpussi on kätevä ikkunoiden reunojen kuivauksessa. Suodatinpussi toimii mikrokuituliinan tavoin eikä päästä väriä samalla tavalla kuin sanomalehti. Laita käsi suodatinpussin sisään kuin hanskaan ja pyyhi kosteat ikkunan pielet.

Sekoita tiskipesuaineen joukkoon etikkaa

Ikkunanpesuun sopivia aineita on paljon. Varmaankin yleisin ikkunanpesuaine kodeissa on tiskiaine. Tiskiaineeseen jotkut sekoittavat lisäksi vähän etikkaa. Voit käyttää myös veden ja etikan yhdistelmää.

Pesuaine on hyvä laimentaa etukäteen. Näin varmistat, ettei pesuainetta tule veteen liikaa. Laita laimennettu pesuvesi suihkepulloon. Suihkepullossa olevalla laimennetulla vedellä voit pestä myös esimerkiksi silmälasit. Näin ainetta ei tule annosteltua liikaa.

Etikka sopii huuhteluun ja pesuun

Laimeaa etikkavettä voit käyttää ikkunan pesussa huuhteluaineena. Toki voit käyttää etikkaa myös pesuaineen seassa.

Sinolilla ja Lasolilla voit pestä kylmälläkin ilmalla

Sinoli tai Lasoli irrottavat tehokkaasti ikkunan pinnassa olevat rasvat. Niillä puhdistat myös helposti tupakan ruskeaksi värjäämät pinnat. Sinolin ja Lasolin etuna on myös, että ne lisäävät pesuveden pakkasensietokykyä. Niitä käyttämällä voit aloittaa ikkunanpesun jo aikaisemmin keväällä, koska pesu onnistuu tavallista kylmemmällä ilmalla.

Tiskikoneen pesuaine poistaa sitkeät liat

Jos lasipinnalla on erittäin sitkeää likaa, kokeile sen poistamiseen tiskikoneen pesuainetta. Se on erittäin ärhäkkä aine, joka ärsyttää ihoa. Käytä sen kanssa ehdottamasti suojakäsineitä.

Tuulilasin pesuneste sopii myös ikkunoihin

Auton tuulilasin pesunestettä voit käyttää myös ikkunanpesuun. Sopiva laimennussuhde on korkillinen pesunestettä ämpärilliseen vettä. Jos laimennat ainetta riittävästi, sinun ei tarvitse välttämättä huuhdella ikkunan pintaa erikseen.

Oletko kokeillut kahden veden tekniikkaa?

Kahden veden tekniikassa ideana on, että ikkunat pestään kahdesti: ensin pesuaineliuoksella ja sitten etikkaliuoksella. Tätä tekniikkaa on suositeltavaa käyttää erityisesti silloin, kun ikkunat ovat hyvin likaiset. Käytä eri rättejä pesuaineelle ja etikkavedelle.

Lähteet: Kirkaslasi.com ja Ikkunanpesu.net

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva