Paikalliset

Lehtimiehistä ilmestyy hyväntuulinen legenda

Tästä ovesta kävi ennen tie Lehtimiesten imperiumiin. Erkki "Jammu" Kanervan kädessä lehti, jonka numeroa Risto "Konsta" Pylkkänen esitteli Lech Walesalle 1981.

Sakari Nupponen

Miljoonalevikkinen tamperelainen lehtitalo oli tiennäyttäjä.

– Kaksi aukeamaa on enää kirjoittamatta. Tästä tulee hyväntuulinen historia, Tamperelaisen ex-päätoimittaja Erkki ”Jammu” Kanerva kertoo.

Vanhat lehtimiehet – Kanerva sekä valokuvaajat Jukka Kuusisto ja Veikko Lintinen – saivat idean kuvakirjasta jo runsas vuosi sitten. Materiaalia oli. Vuosi vierähti pähkäillessä, palaveeratessa ja stipendejä hakiessa.

Rahaa ei herunut, mutta sitten viime heinäkuussa iso pyörä pyörähti käyntiin, kun Hymy ja Jeppe Lahtinen sekä Art Urpo Oy ilmoittivat kustantavansa kirjan.

Nyt 128-sivuinen Lehtimiesten legenda on menossa jouluksi painoon. Se kertoo yhtiön vuosista 1957–89.

Jammu itse meni Lehtimiehiin 1960 ja oli toimittamassa mm. lyhytikäiseksi jäänyttä koko maan ilmaisjakelulehteä Katupeiliä.

– Lintinen kuvasi jo tuohon samaan aikaan. Muut aikalaiset ovat potkaisseet tyhjää tai hukassa, Kanerva sanoo ja kertoo nyt jälkeen päin havahtuneensa Lehtimiesten suuruuteen.

– Yli 60 erilaista julkaisua. Emme jaksaneet laskea kaikkia. 250 työntekijää. Oikeastaan yli 300, jos laskee mukaan mikkeliläisen kirjapaino Hertson väen.

Lehtimiehet omisti myös Tahkovuori Oy:n lomahotellin Nilsiässä ja 50 prosenttia kiekkomailoja valmistaneesta Motreal-Urheilusta.

Suurta ja suureellista oli meininkikin.

– Kun 1980-luvulla lanseerattiin Pikajuna-lehti, kutsuttiin satoja ihmisiä ruotsinlaivalle, joka oli varattu vain meille. Siinä paloi rahaa. Lehden historia jäi vuoden mittaiseksi.

Konserniin kuului myös tukku miestenlehtiä, Jallu, Kalle, VIP jne. Niiden nakukuvat ostettiin tuohon aikaan vapaamielisestä Ruotsista. Kuvauksia varten sinne oli lähetetty Jalluja ja muuta suomalaista rekvisiittaa.

Kuvahistoriikista voi bongata Risto ”Konsta” Pylkkäsen yhtä hyvin Jallun lukijamatkalta Thaimaasta kuin haastattelemasta Puolan Solidaarisuus-liikkeen johtajaa Lech Walesaa Hymy-kourassaan.

Kirjassa kerrotaan, mistä alkoi Hymyn jättimäinen menestys. Se alkoi jutusta ”Antoisa Annikki”. Veikko Ennalan haastattelussa avautunut rouva Annikki Ant-Wuorinen kertoi miten hän nauttii seksistä ja miten hän on nauttinut siitä 10 000 kertaa.

Suuria paljastuksia ei ole luvassa, mutta parhaillaan Kanerva hioo hersyvää lukua 500 ihmisen porttikiellosta. Sitä koskeva kirje löytyi Hymy Lahtisen arkistosta.

Kirjoittaja oli Yhtyneiden ravintoloiden aluejohtaja Reino ”Immu” Liimatainen. Hän oli suivaantunut siitä, että Lehtimiehet oli lähtenyt osakkaaksi Hämeensillan kilpailijaan Seurahuoneeseen.

Liimatainen langetti Hämeensiltaa, Teatteriravintolaa, Tillikkaa, Pispalan Pulteria jne. koskevan porttikiellon kaikille Lehtimiesten työntekijöille, Pekka Terholle ja koko Schreckin suvulle.

Tampereen säästöpankin Terho oli rahoittanut kaupan ja Harri ”Jose” Schreck oli lähtenyt ravintolan johtajaksi.

Liimatainen sai suuren kohun nostattaneen ”Tapaus Hämeensillan” takia potkut kolmen päivän päästä. Kanervan mukaan mies tavattiin jonkin ajan kuluttua Helsingin Seurahuoneelta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat