Paikalliset

Suuren Siipikisan voittaja ratkesi – Täältä saat Tampereen parhaat siivet

Pekka Yli-Houhalalle ja Harri Lehtoselle Hot Wingsit maistuvat yhä, vaikka kaverukset ovat eläneet siivellä jo yli 20 vuotta.

Petteri Mäkinen

Tamperelainen selvitti tarinan Suuren Siipikisan voittajasiipien taustalta.

Aloitetaanpa tamperelainen siipitarina alusta.

Pääosassa ovat kaksi miestä, elintarviketeollisuuden hyljeksimät broilerin jämäpalat ja niiden päälle laitettava tulinen kastike.

Pompano, Florida vuosi 1984.

Pekka Yli-Houhala poikkeaa Floridan-reissullaan syömässä Wings N’ Things -ketjun ravintolassa tulisia kanansiipiä.

– Niihin vain jäi koukkuun. Joku juttu niissä oli, muistelee Yli-Houhala.

Yhdysvalloissa Buffalo Wings -nimellä myytäviä tulisia siipiä oli myyty 1960-luvulta lähtien.

Yli-Houhalan ja siipien etäsuhde pysyy lämpimänä.

Lempäälän linja-autoasema, alkuvuosi 1991.

Ravivalmentaja Yli-Houhala on perustanut kaverinsa Harri Lehtosen kanssa ravintolan Lempäälän linja-autoasemalle. Kaverukset pohtivat, kannattaisiko omassa ravintolassa kokeilla siipiä.

Asian ratkaisee se, että tuttava on päässyt Floridassa töihin Wing N’ Thingsiin. Miehet lähtevät ”opintomatkalle”.

– Myönnämme teollisuusvakoilun, nauravat tamperelaisen siipi-ihmeen isät 20 vuotta myöhemmin.

Ensimmäinen kastike-erä saapui kesällä 1991. Floridan opit purevat nopeasti. Teivon ravien jälkeen 70–80 ihmistä ajaa Lempäälään syömään siipiä.

NHL:stä kotiutuneet Ilves-pelurit Raimot Helminen ja Summanen sekä Risto Siltanen käyvät Lempäälässä säännöllisesti. Kaikille siivet olivat tuttuja omilta NHL-vuosilta.

– Joku sanoi, että miksemme me tule Tampereelle, ettei asiakkaiden tarvitse ajaa Lempäälään, kertaa Lehtonen.

Aleksanterinkatu 26, 19.8.1993

SiipiWeikot avaa ovensa Kyttälässä. Siivet osoittautuvat myös lamankestäväksi tuotteeksi. Moni tiukalla budjetilla elävä opiskelija palkitsee itsensä viikonloppuna siipiannoksella.

Nuorille miehille kastikekestävyyden kehittäminen miedosta kohti mahdollisimman monen X:n hottia on miehuuden mitta.

– Sunnuntait ovat parhaita myyntipäiviä. Silloin haetaan isoja satseja mukaan kotiin, kertoo Yli-Houhala.

Tampere, 2000-luvun alkuvuodet

SiipiWeikkojen maine kasvaa nopeasti. Kilpailu lisääntyy, ja siipiä saa Tampereella jo muutamasta kymmenestä paikasta.

– Laajentumista mietittiin, mutta homman luonne olisi muuttunut niin paljon.

Bisnes laajenee jatkuvasti kaksikon maahantuoman kastikkeen myymisellä. Buffalo-kastiketta saa lähes 300 paikasta Hangosta Ivaloon. Tamperelainen Poppamies ottaa kastikkeen myyntilistalleen.

Suomen siipipääkaupunki, 2010-luku

Muualla Suomessa ihmetellään tamperelaisten hinkua siipien perään. Hesarin juttu keväällä 2011 paljastaa, että Tampereen seudulla syödään puolet koko maan kanansiivistä.

Kaksikolla on yhteistyösopimus Saarioisten kanssa.

– Olemme eläneet siivellä jo 20 vuotta. Niin kauan tätä tehdään, kun terveyttä riittää.

SiipiWeikot, marraskuu 2012

Euroopan ensimmäisen siipiravintolan siivet voittavat selvästi Kaupunkilehti Tamperelaisen Suuren Siipikisan. Kiitoksia menee työntekijöille ja asiakkaille.

Suhde tuotteseen on yhä tulinen.

– Minulla on pieni tauko. En ole syönyt siipiä eilisen jälkeen, tunnustaa Lehtonen.

Suuri Siipikisa

1) SiipiWeikot 58 %

2) Captain Hook 19 %

3) Sticky Wingers 6 %

ääniä yhteensä: 874

ääniä saivat listan ulkopuolelta eniten Kämmenniemen Road House, Jankan Wanha Grilli ja Lapinniemen Pub Vinyyli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat