Paikalliset

Lumien pudotus liukkailla tikkailla toi 3420 euron sakot

Viime talven lumien pudottelu jatkuu edelleenkin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus on tuominnut Was-ste Oy:n 3 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön toimipistejohtaja tuomittiin 15 päiväsakon eli 420 euron sakkoihin.

Itse tapaus saatui  Tampereella tammikuussa 2011, kun työntekijä oli tekemässä lumenpudotustyötä nojatikkailta. Tikkaiden alapää alkoi luistaa ja työntekijä putosi tikkailta noin 2,5 metrin korkeudelta maahan loukkaantuen.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantajan olisi tullut etukäteen huolehtia toimista, joilla korkealla tehtävä työ olisi voitu tehdä turvallisesti eikä tarvetta tikastyöskentelyyn olisi ollut. Työ olisi voitu tehdä turvallisesti esimerkiksi henkilönostinta käyttäen. Toinen mahdollisuus olisi ollut tehdä työ käyttäen turvavaljaita köysineen. Yhdet valjaat työntekijöillä olikin mukanaan, mutta niitä ei otettu käyttöön. Valjaiden käyttäminen olisi edellyttänyt köysien kiinnityspisteiden selvittämistä ja määrittelyä, mitä tässä tapauksessa ei ollut tehty. Runsaslumisella katolla sopivien kiinnityspisteiden löytäminen voikin käytännössä olla varsin vaikeaa.

Syytetyt eivät kiistäneet tapahtunutta eivätkä syytettä. Käräjäoikeus totesi, että työntekijä oli samana päivänä aloittanut ensimmäistä kertaa lumenpudotustyöt. Työnantajan olisi tullut määritellä työssä käytettävät työvälineet ja –menetelmät sekä perehdyttää työntekijät oikeisiin toimintatapoihin. Syytteet oli näin toteen näytetty ja tuomitsi vastaajat päiväsakkoihin ja yhteisösakkoon.

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat