Paikalliset

No hard feelings, vakuuttaa ovet paukkuen lähtenyt roskasakki

Mitään ei ole hampaankolossa Tamperetta kohtaan, todistaa roskisakki Erkkilät. Hämeenlinnaan muuton jälkeen pariskunta on käynyt useampaankin kertaan siivoamassa vanhaa kotikaupunkiaan.

Petteri Mäkinen

Roskasakki viihtyy Hämeenlinnassa. Tumppien keruu on haastavampaa, sillä niitä on kaduilla vähemmän.

Kun tapaa roskasakin eli Kaija ja Ilkka Erkkilän, pitää ensin käydä läpi luvut.

Reilun kuukauden Hämeenlinnassa asunut pariskunta on kerännyt uuden kotikaupunkinsa kaduilta 19 600 tupakantumppia ja 19 kassia roskia.

Tampereen kaduilta Vuoden Tamperelainen 2014 -tittelin voittajat ehtivät reilussa kahdessa vuodessa kerätä yli 254 000 tumppia ja 634 kassillista roskia.

Uudessa kotikaupungissa lukujen kertymistä vaikeuttaa se, että Hämeenlinnassa on yksinkertaisesti vähemmän kerättävää.

– Täällä ihmisten asenne on ihan toisenlainen. Esimerkiksi ravintoloiden edessä on paljon vähemmän tumppeja. Roskiksia on enemmän ja ihmisen käyttävät niitä, vertailee Ilkka Erkkilä.

Vuoden Tamperelainen -palkintoa vastaanottaessaan Hämeenlinnaan muuttamisesta kertonut Erkkilä nostatti tunteita haukkumalla roskaiset tamperelaiset muun muassa ”täystyperehtijöiksi” ja ”puupäisiksi roskaajiksi”.

Ilkka Erkkilän mukaan hampaankolossa ei ole mitään ja kaupunkiin jäi paljon ystäviä.

– No hard feelings. Tälläkin hetkellä olemme siivousreissulla I Love Tampere -pinssit takissa. Olemme käyneet Tampereella useamman kerran muuton jälkeen, ja aina meillä on ollut roskienkeruuvälineet mukana.

Mitä kuuluu?

– Todella hyvää. Hämeenlinna on kaunis, viihtyisä ja ihmisen kokoinen kaupunki. Siellä vetoaa naapuruus, kodikkuus, puhtaus ja pienemmät etäisyydet. Sekä puhdas ja kaunis luonto.

Mitä odotatte?

– Odotamme, että hämeenlinnalaiset ottavat nopeasti omaan sakkiinsa ja lähtevät meidän puhtaushaasteeseen mukaan. Ihmiset tunnistavat jo kadulla ja siivoustalkoista on ollut puhetta. Lisäksi odotamme kesää ja laivamatkoja Hämeenlinnasta Tampereelle.

Mitä kuuntelette?

– Ainakin nyt kuuntelemme lintujen laulua roskien keräysreissuilla. Aamulla radiosta tuli Tammerkoski-humppa A.Aimon ja Dallapen esittämänä.

Mistä kiitätte?

– Terveydestä, hyvästä parisuhteesta, lapsista, lapsenlapsista, ystävistä ja tuttavista.

Mitä moititte?

– Ei ole mitään isompaa nyt. Vetoomus olisi tietysti se, että ihmiset ottaisivat vastuun roskaamisestaan.

Kenelle terveisiä?

– Kymmenille ja kymmenille ihanille ystäville Tampereella.

Sanokaa kaunis sana.

– Rakkaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat