Paikalliset

Tätä on lastensuojelun arki - lue karu kertomus Tampereelta

Kiireellisiä sijoituksia, väkivaltaa, huumeäitejä ja häätöjä. Neuvotteluja, neuvotteluja. Puhelin soi yhtä päätä. Tätä on yhden ammatin arki. Lue lisää:

 

”On puolipäivä. Puhelintunti meneillään. Olin tällä ajalla ajatellut kirjata aamuisesta lasten tapaamisesta päiväkodilla. Iltapäiväksi on sovittu vielä kaksi neuvottelua. Toisessa on mukana tukiperhe, jossa lapsi käy kerran kuussa. Toinen neuvottelu liittyy edellisviikolla kiireellisesti sijoitetun lapsen tilanteeseen.

Puhelin soi. Koulukuraattori tekee lastensuojeluilmoituksen päihtyneenä koulussa väkivaltaisesti käyttäytyvästä oppilaasta. Puhelun aikana arvioin, kuinka kiireellisesti tilanteessa tulisi toimia. Sovin koulukuraattorin kanssa, että päivystävä sosiaalityöntekijä lähtee työparin kanssa koululle. Aamun tapaamisten kirjaamiset siirtyvät myöhemmäksi. Soitan lastensuojelun päivystäjälle. 

  Juuri kun ryhdyn puhelun jälkeen kirjaamaan lastensuojeluilmoitusta asiakastietojärjestelmään, puhelin soi uudestaan. Sairaalan sosiaalityöntekijä soittaa, että pitäisi sopia verkostoneuvotteluaika raskaana olevalle päihteitä käyttävälle äidille. Katson kalenteriani, josta seuraava vapaa neuvotteluaika löytyy kahdeksan viikon päästä. 

Puhelusta pitää kirjata ennakollinen lastensuojeluilmoitus, kirjaan senkin myöhemmin. Puhelin soi kolmannen kerran. Erään perheen äiti soittaa ja  kertoo saaneensa häätöilmoituksen vuokrarästien takia. Pyydän häntä lähettämään kaikki paperit asian tiimoilta minulle. Huokaisen. Puhelinaikaa on vielä varttitunti jäljellä.”

Sosiaalityöntekijä Jenni Karsion mukaan sosiaalityön arki on tulipalojen sammuttamista.

– Meillä on ammattitaitoa ja asiantuntijuutta, jota haluamme käyttää. Haluamme tehdä eettisesti laadukasta sosiaalialan työtä, joka on haasteellista yllä kuvatussa, totuutta mukailevassa, esimerkissä. Työ itsessään on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Koulutuksen myötä saatu ammattitaito antaa välineet hoitaa vaikeita asioita, mutta resurssien niukkuus vaikeuttaa työntekoa. Työn ydin on lapsen ja perheen kohtaaminen. Ihmisen kohtaaminen ja luottamuksen syntyminen vaatii aikaa.

Hän muistuttaa, että sosiaalityöntekijällä on vastuu asiakkaana olevien lasten tulevaisuudesta. 

– Sosiaalityöntekijän arvioimat tukitoimet lapselle eivät aina toteudu; perheneuvolassa on jonoa, perhetyötä on tarjolla vähän ja ostopalvelujen käyttämistä rajoitetaan ylittyneen budjetin vuoksi. Samaan aikaan toteutetaan mittavia rakennusprojekteja ja ilmoitetaan lapsiperheiden palvelujen säästösuunnitelmista. Valtakunnallisesti puhutaan lasten ja nuorten huonovointisuuden lisääntymisestä. Köyhien lapsiperheiden osuus on kasvanut. Karsion mukaan puheet avuntarpeesta jäävät korulauseiksi, jos sosiaalialan työhön ei suunnata tarpeen mukaisia voimavaroja. Riittävät resurssit jatkokoulutusta sekä työn vastuullisuutta vastaava palkkataso takaavat pätevien, ammattitaitoisten sosiaalityöntekijöiden saamisen ja pysymisen sosiaalialalla.

Karsio on akavalaisen Talentia Pirkanmaan hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat