Demarien listalta löytyi viime hetken yllätysnimiä

Näillä mennään. Pekka Salmi esitteli demareiden vaaliohjelman ja Atanas Aleksovski ehdokaslistan. Näistä jälkimmäinen paperi oli yllätyksellisempi.

Aino Raiskinmäki

27 alle 30-vuotiasta! Ei nyt sentään. Tarkistuslaskenta Kunnallisjärjestön tiistaisessa infossa laskee nuorten ehdokkaiden lukumäärään 17:ään.

Muuten demarien listalla on sekoitus uutta ja vanhaa. Pitäisikö sanoa: tosi vanhaa?

Tampereen tilaajajohtaja Lasse Eskosen, 65, ehdokkuus varmistui. Mukana on myös kunnallisneuvos Seppo Salminen, 74. Uutena ehdolle lähtee ex-kaupunginjohtaja ja ex-ministeri Jarmo Rantanen, 68. Uusia ehdokkaita ovat myös aiemmin Aamulehdessä politiikantoimittajana työskennellyt Leena Kymäläinen, 55, ja Tamperelaisen ex-päätoimittaja Jari Niemelä, 50.

Vanhoista valtuutetuista jatkavat kaikki neljää lukuun ottamatta. Nuoremman polven toimittajan Joonas Lepistön ovat vieneet työkiireet Helsinkiin. Luopujia ovat myös Hellä Asumaniemi ja Reijo Kulmala sekä Pauli Ruoholahti.

Suurten ryhmien sopimuksen mukaan SDP:kin lähtee pormestarikisaan ilman ehdokkaansa nimeä. Tästä on tarkoitus alkaa diskuteerata kahden viikon kuluttua. Mahdolliset ehdokkaat on myös tarkoitus esitellä äänestäjille avoimessa yleisötilaisuudessa Kokoomuksen tyyliin.

Kunnallisjärjestön puheenjohtajan Atanas Aleksovskin ja ryhmänjohtaja Pekka Salmen mukaan aineita on kuitenkin tullut kentältä. Kumpikaan ei kuitenkaan sano julki yhtään nimeä – ei edes omaansa.

Vaalit käydään heidän mukaansa asiapohjalta. Oppositiokausi on kasvattanut nälkää ja vaaliohjelmaa on laadittu 15 hengen tiimissä ja mm. yliopistoväen asiantuntemuksella. Yksi keskeisimpiä teemoja SDP:lle on Rantaväylän tunnelin lykkääminen. Siitä se ei peräännyt.

Puolue korottaa mieluummin veroja kuin leikkaa peruspalveluita. Veronkorotus on kuitenkin ”vasta se viimeinen keino”.

Kuntaliitoksiin demarit eivät usko. Sen verran asiaa on puhuttu naapuritovereiden kanssa.

Vaihtoehto 1 on vahva peruskunta. Koska muita vaihtoehtoja ei ole näköpiirissä, niin suunnitelma B on seutuvaltuusto.

– Ei nykymuotoinen seutuhallitus. Se on pelkkä keskustelukerho. Olen ilmoittanut, etten ole enää käytettävissä siellä, Salmi sanoo.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva