Paikalliset

Stand upilla voi kouluttaa yrityspomoja

Koomikolle jokainen keikka on koe-esiintyminen, sillä yleisö on aina uusi, sanoo Riku Suokas. Myös yritysjohtajat joutuvat usein uuden yleisön eteen, joten Suokas on ryhtynyt valmentamaan yrityksiä stand upin avulla.

Harri Hinkka

Riku Suokas hyödyntää koomikko- ja johtajakokemustaan yritysvalmentajana

Riku Suokkaan ammattirepertuaari sen kuin kasvaa.

Muun muassa teatterinjohtajan, ohjaajan, näyttelijän ja stand up -koomikon töitä tehnyt Suokas puuhailee nykyään myös koulutustehtävissä TheatreWorks Training Oy:ssä.

TheatreWorks Training on vuonna 2012 perustettu valmennus- ja koulutuspalveluja tarjoava yritys.

Se tarjoaa johdon ja henkilöstön konsultointia teatterin keinoin. Riku Suokas tekee luennointi- ja valmennustyötä stand upin pohjalta.

– Pidän esimerkiksi luovuusluentoja, joissa neuvon asiakkaita ajattelemaan ja toimimaan niin, että he saavat luovan puolensa itsestään esiin, hän kertoo.

– Vaikka luennot ovat asiapohjaisia, ihmiset etsivät niistä viihdettä. Pidänkin myös humoristisia stand up -luentoja, jotka käsittelevät asiakkaiden toivomia asioita ja ongelmia.

Teatterin ja komiikan oppeja on haluttu ammentaa yllättävissäkin yhteyksissä. Riku Suokas on puhunut luovuudesta esimerkiksi lääkäreille ja STX:n telakkatyöntekijöille. Stand up -luentojen yleisöissä on taas ollut myös IT-alan firmoja ja puhelinmyyjiä.

– Annamme Tomi Walamiehen kanssa tiiviitä stand up -kursseja puhelinmyyjille. Kursseilla kerromme, miten olemme saaneet omat yleisömme vakuutettua, ja työstämme myyntipuheita stand upia hyödyntäen.

Yritysten sisäisiä onglemia puidaan TheatreWorks Trainingin kursseilla myös työpaikkateatterin keinoin. TheatreWorksin perustaja Satu-Mari Jansson ohjaa teatterityöpajoja.

– Työpaikkateatteri edellyttää useita etukäteistapaamisia yrityksen johdon ja alaisten kanssa. Tapaamisissa käydään läpi työpaikan tyypillisiä ongelmatilanteita, jotka dramatisoidaan hahmoja ja ongelmia karrikoiden. Lopuksi aiheesta käydään jälkikeskustelu, kuvailee Riku Suokas.

Ongelmista puhuminen ei kuitenkaan ole kaikille helppoa.

– Työntekijät kertovat helpommin vaikeista tilanteista, jos he pystyvät olemaan vakuuttuneita nimettömyydestään.

Suokkaan mukaan liikemaailmalla on paljon opittavaa teatterista, ja päin vastoin. Hän tietää kokemuksesta, että niin yritysjohtajat kuin stand up -koomikotkin hyötyvät samoista taidoista: nopeasta reagointikyvystä ja vakuuttavuudesta.

– Näissä ammateissa tilanne on usein se, että yhden henkilön – jota kukaan ei tunne – pitäisi saada vakuutettua parisataa muuta lyhyessä ajassa siitä, että tätä juttua olisi hyvä kuunnella. Huumorilla pystyy monesti laukaisemaan jännittyneitä tilanteita. Olen itse löytänyt johtotehtävissä apua stand upista, joten miksei se auttaisi muitakin.

Teksti: Roosa Pelkonen

Riku Suokas

Näyttelijä, ohjaaja, standup-koomikko

Teatteritaiteen maisteri, valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksesta 1995

Valittiin Suomen nuorimpana (25-vuotiaana) teatterinjohtajaksi Hämeenlinnan kaupunginteatteriin vuonna 1997.

Tampereen Työväen Teatterin johtaja 2006-2013, joista viisi vuotta myös Tampereen Työväen Teatteri Oy:n ja TTT-palvelut Oy:n toimitusjohtaja

Kirjoittanut näytelmiä ja musikaaleja, tehnyt stand up -komiikkaa vuodesta 1993 lähtien

Perustanut Pohjoismaiden suurimmat stand up -festivaalit Tomaatteja! Tomaatteja!

Sikahauska! -stand up -sooloshow Komediateatterissa 25.4. asti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat