Kun al-Assad kaatuu, on Amurissa isot kemut

- Vastaako tänään kukaan? Syyrialainen Idris Ibrahim murehtii kansansa kohtaloa amurilaisessa pizzeriassa.

Petteri Mäkinen

Kansansa ja sukunsa kohtaloa murehtiva yrittäjä ei usko helppoon rauhaan vanhassa kotimaassaan.

Moro, moro, kaikuu ilmassa, ja ovi käy tiuhaan lounasaikaan. Amurilainen kebab-pizzeria Hebunin yrittäjä Idris Ibrahim juhlii seitsemänvuotista uraansa ravintoloitsijana. Toiminta on laajentunut Satakunnankadulta myös Kaukajärvelle ja Jämsänkoskelle.

Jutuntekopäivänä hän tarjoaa asiakkailleen muffinsit ja limut. Suuret kemut saavat odottaa, koska hän murehtii sukunsa ja kansansa kohtaloa Syyriassa.

– Meillä on iso suku Syyriassa. Tätejä ja enoja.

Heitä hän ei ole tavannut kymmeneen vuoteen. Kukaan hänen pohjoismaissa ja muualla Euroopassa asuvista sukulaisistaan ei ole uskaltanut palata kotimaahansa edes lyhyelle vierailulle.

Ibrahim perusti yrityksen Tampereella asuvan veljensä kanssa. Helsingissä hänellä on viisi serkkua. Vanhemmat elävät Uppsalassa ja kaksi sisarusta Saksassa.

Suomi sujuu hyvin, mikä kertoo syyrialaisesta sisusta:

– Kun olin päättänyt ryhtyä yrittäjäksi, päätin myös, että minun pitää ehdottomasti osata myös kieli. TKK:ssa oli mahtavat opettajat. Opiskelin siellä päivisin ja illat kotona. Välillä kävin myös Sampolassa.

Siksipä tämäkin haastattelu tehtiin selvällä suomella.

Levottomuudet ja tyytymättömyys hallintoon eivät ole Syyriassa vain tämän päivän juttu.

– Yksi enoistani istui Syyriassa seitsemän vuotta vankilassa ilman tuomiota. Nyt hän on hyvin aktiivinen.

Ibrahim kertoo kuinka hänen kotiseudullaan osoitettiin mieltä jo 2004. Tuolloin 21.3. pidetyn suuren kurdien Neoroz-juhlan jälkeen iskivät armeijan tukemat Shabiha-joukot surmaten 11 ihmistä.

Tilanne kotiseudulla Pohjois-Syyrian Qamehilissä ei ole niin paha kuin suurissa kaupungeissa kuten Damaskoksessa tai Homsissa.

Ibrahim seuraa maansa tilannetta Al-Jazeera ja Al-Arab -tv-kanavilta. Kaksi-kolme kertaa viikossa hän yrittää soittaa asuville sukulaisilleen, mutta se aina onnistu. Presidentti Bashar al-Assadin serkku Rami Maklouf istuu linjalla. Hän johtaa teleyhtiötä, joka yrittää katkoa yhteydet ulkomaille.

– Televisiouutisissa ei näytetä kaikkea, mutta ihmiset kertovat itse, miten ihmisiä kidutetaan ja tapetaan. Tätä tapahtuu jopa julkisilla paikoilla. Tarkoitus on saada ihmiset vaikenemaa ja tukahduttaa mielenilmaisut.

Ibrahim on varma, että ratkaisu kriisiin tulee.

– Se ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia.

Hän pelkää, että eri ryhmien välien selvittely jatkuu al-Assadin kaaduttua ja alkaa uusi taistelu vallasta.

– Siksi Syyriassa tarvittaisiin kansainvälisiä rauhanturvaajia.

Varmaa on että, kun al-Assad kaatuu Amurissa juhlitaan.

– Musiikkia, laulua, tanssia ja kotimaan ruokaa, kuten dolmades-viininlehtikääryleitä.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva