Paikalliset

Sopupeli vuodelta 1970: Ilves-Kissat hävisi tahallaan, vastaan olisi tullut Arsenal

Ilves-Kissat, jalkapallon Suomen mestarit vuosimallia 1950. Peliasun värit olivat samat kuin Arsenalin.

Tänä viikonloppuna 80-vuotisjuhliaan viettävän Ilves-Kissojen historia on täynnä veikeitä tarinoita.

Seuran nimikin on nykyään virallisesti Tampereen Viipurin Ilves-Kissat. Selitys on siinä, että seura perustettiin Viipurissa 1932 nimellä Viipurin Ilves.

Oikeastaan seuran historia juontuu vuoteen 1928, jolloin joukko koulupoikia kokoontui Amsterdamin olympialaisten innoittama yhteen.

Historiikki sanoo heistä: ”Paljon nähneen Vanhankentän yläpäässä sijaitsevan kioskin takana olevan roskalaatikon kannelle kokoontui joukko parhaassa pahantekoiässä oleva poikasakki, kentän lähiympäristössä asuvien perheiden päivänsäteitä ja talonmiesten kiusanhenkiä.”

Aluksi lajeina olivat yleisurheilu, paini ja nyrkkeily sekä suuri viipurilaislaji jääpallo ja jalkapallo. Viimeisen ottelunsa Ilves pelasi viipurilaisena 11.6.1944 Kuusankosken Kilpa-Veljiä vastaan.

Joulukuussa 1944 tamperelaistunut seura otti nimekseen Ilves-Kissat. I-Kissat nousi 1948 jalkapallon SM-sarjaan ja voitti 1950 Tampereelle kaupungin ensimmäisen Suomen mestaruuden. Tätä ennen mestaruus oli ratkottu vain Helsingin, Turun, Vaasan ja Viipurin joukkueiden välillä.

Vuonna 1970 Ilves-Kissat pelasi Tampereen ensimmäisen euro-ottelun itävaltalaista SK Sturm Durisol Grazia vastaan. Ratinassa Ilves-Kissat voitti tuhannen katsojan edessä 4-2, vaikka tekikin ensin omiin. Ottelu kuului silloiseen Messukaupunkien cupiin, Uefa-cupin edeltäjään.

Matka Itävaltaan oli hankala. Seuran kassa ammotti tyhjyyttään kuin Ratina hyisessä syysillassa. Piti lentää Budapestiin vaikka kone teki välilaskun Wieniin.

Ennen ottelua joukkueenjohtaja Jaakko Helenius luki madonluvut, että peli on hävittävä, koska jatkoonpääsyyn ei ole varaa.

Itävallassa tuli 3-0 tappio avoimen ja vauhdikkaan pelin jälkeen. Graz yritti värvätä hyökkääjä Semi Nuorasen ammattilaiseksi.

Seuraava vastustaja olisi ollut Arsenal, jonka Graz voitti kotonaan 1-0, mutta hävisi Lontoossa 2-0.

I-Kissat oli hissijoukkue SM-sarjan ja silloisen divarin välillä. Seuran toimintaa rahoitti puheenjohtajana 1962–1972 toiminut teollisuusneuvos Veikko Matikainen. Historia ehti päättyä kertaalleen, kun 1974 SM-sarjasta pudonneet TaPa ja Ilves-Kissat fuusioituivat Tampereen Ilvekseksi .

Vuonna 1975 perustettiin Ilves-Kissojen perinteitä vaalimaan Ilves-Kissat Kilta.

Syksyllä 1986 Ilves-Kissojen entiset pelaajat ja tukijat perustivat uudelleen Ilves-Kissat, joka pelaa nyt kolmannessa divisioonassa.

Muut vanhat viipurilaiset

Viipurin Reipas on nykyään taas Lahden Reipas ja pelaa 3. divisioonassa noususta 2. divisioonaan valmentajanaan Harri Kampman.

PK-35 toimii Helsingin Pukinmäessä ja Pihlajamäessä, mutta edustusjoukkue pelaa ykköstä Vantaalla, kuten myös naisten joukkue.

Viipurin Sudet (alunperin Wiipurin Bandy & Jalkapalloseura) muutti Kouvolaan ja pelaa jalkapalloa kolmosessa. Jääpallojoukkueena se on 14 mestaruudellaan yksi kaikkien aikojen kovimpia WP-35:n, HIFK:n ja OLS:n jälkeen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat