Kulttuuri

Jäit vierellein jäi sydämiin

Fridrich Bruk on säveltänyt tangoja, jotka ovat suomalaisten iskelmälaulajien levyttäminä jääneet ikivihreiksi.

Tamperelaisella diplomisäveltäjällä Fridrich Brukilla on kerrottavana tarina jokaisesta sävellyksestään. Yksi vaikuttavimmista hetkistä hänen urallaan on ollut, kun Radion sinfoniaorkesteri kantaesitti hänen sävellyksenä Muuttolinnut Kulttuuritalolla Helsingissä vuonna 2003.

– Kun teos loppui, istui yleisö mykistyneenä monta sekuntia. Sitten räjähtivät suosionosoitukset, Bruk muistelee vieläkin liikuttuneena.

Teoksen oli tilannut silloinen Radion sinfoniaorkesterin intendentti ja juuri Tampere Filharmonian intendentiksi valittu Helena Hiilivirta.

– Helena soitti ja kysyi, onko minulla uutta esitettäväksi. Minulla oli jo jotain mielessä, sillä olin alkanut säveltää Viljo Kajavan kolmeen runoon perustuvaa teosta.

Hyvän vastaanoton saanutta sinfoniaa juhlittiin. Aamulla kun Fridrich ja Nadezhda Bruk istuivat hotellin aamiaisella, tuli yksi hotellivieras kysymään, onko hän säveltäjä Bruk.

– Barcelonalainen seurue oli ollut edellisillan konsertissa ja he halusivat kiittää minua. He asettivat minut piirin keskelle ja tanssivat ja lauloivat kunniakseni. Säikähdin, koska tiesin, että nyt rikotaan talon sääntöjä, Bruk kertoo.

Brukit pitivät pitkään piano-opistoa Tampereella. Fridrich Bruk on kirjoittanut ja julkaissut myös pianon-, huilun- ja viulunsoiton soittovihkoja. Sen lisäksi hän on säveltänyt kamarimusiikkia sekä kaksitoista sinfoniaa, joista viimeinen Turtolan tähti julkaistaan tänä syksynä.

Kaikki sinfoniat pohjautuvat historiaan.

Ensimmäinen julkaistu sävellys oli kuitenkin iskelmä vuonna 1982.

– Osasimme silloin suomea heikosti. Tarkoituksemme oli mennä Fazerilla taidemusiikin osastolle, mutta avasimmekin iskelmämusiikin osaston oven. Siellä tapasimme Jaakko Salon. Esitin hänelle kymmenen sävellystä ja hän valitsi yhden, josta sitten Juha Vainion sanoituksen myötä tuli ikivihreä Jäit vierellein.

Hetki oli koskettava, sillä Bruk oli säveltänyt kappaleen Neuvostoliitossa Sata ystävää -nimisenä ja joutunut sen vuoksi lähtemään maasta.

Bruk on säveltänyt lukuisia tangoja ja iskelmiä, jotka ovat osuneet suomalaisten sydämiin. Näitä ovat muun muassa Jari Sillanpään levyttämä Kasvot väkijoukossa, Eino Grönin Kadonnut maailma, Markus Allanin Etääntyvä laiva ja Saija Varjuksen Soi maininki hiljainen, jonka hän lauloi Tangomarkkinoiden finaalissa vuonna 1996.

Markus Allan Maailmantango 2012 -tapahtumassa lauantaina Pakkahuoneella kello 19.30

Fridrich Bruk

75 vuotta 18. syyskuuta, juhlat perhepiirissä

syntynyt Harkovassa Ukrainassa

diplomisäveltäjä, valmistunut Leningradin Rimski-Korsakovin konservatoriossa vuonna 1961

muutti Yhdysvaltojen kautta Suomeen vuonna 1974

säveltänyt kevyttä musiikkia, kamarimusiikkia ja 12 sinfoniaa

tunnetuin tango Soi maininki hiljainen

”Sata ystävä”ä eli parjatun tilitys, muistelmat 2007

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat