”Tiukalta näyttää” – Keskusareenalla otettiin aikalisä

Tampereen Keskusareenan rahoituksen kasaan saaminen viivästyy ainakin loppusyksyyn, sanoo hallin puuhamies Rikard Bjurström.

Uuden suurhallin rahoitus ei ole kasassa vieläkään. Hallipomon mukaan viivästys ei ole takapakki, vaan aikalisä.

Tampereen Keskusareenan rahoitus ei varmistu ainakaan alkusyksystä.

Hallin puuhamiehen Rikard Bjurströmin mukaan tärkeitä nimiä ei saada paperiin syyskuun aikana, kuten Tampereen Keskusareena Oy:stä vielä kesällä kerrottiin.

Bjurström kieltää tulkitsemasta viivytystä niin, että hallihanke olisi ottanut takapakkia.

– Tiukalta näyttää. Mutta positiiviselta. Hitaammin tämä silti sujuu kuin optimistinen ihminen haluaisi.

Bjurströmin mukaan viivästyminen on takapakin sijasta aikalisä, jonka halliyhtiö joutui ottamaan tarkennettujen taloudellisten laskelmien tekemiseen.

Tilintarkastuksen ammattilaisten tekemässä selvityksessä on laskettu investoinnin tuotto-odotuksia koko sen elinkaaren ajalta sijoittajakandidaattien ja pankkien vakuuttamiseksi.

 

Hitaammin tämä silti sujuu kuin optimistinen ihminen haluaisi.”

Laskelmien tuloksia Bjurström ei avaa.

 

– Sen voin sanoa, että selvityksen tulos on meidän kannaltamme positiivinen.

Neuvottelut sijoittajaehdokkaiden kanssa ovat jatkuneet. Tällä hetkellä neuvottelukumppaneita on muutama.

– Tavoittelemme 3–4 sijoittajakumppanin ydinjoukkoa. Yritämme välttää tilanteen, jossa hallin omistusrakenteesta tulisi liian monimutkainen.

Bjurströmin mukaan lähtökohtana on se, että sijoittajalle ei ole osakkeiden ohella luvassa erityisiä kylkiäisiä. Äänivaltaa hallin asioissa on luvassa lunastettujen osakkeiden tarjoama määrä. Äänivallattomia osakkeita ei ole kaupan.

Kannen ja hallin rakentaminen maksaa 124 miljoonaa euroa. Kevääseen mennessä myydyistä aitioista halliyhtiö keräsi 11 miljoonaa euroa. Tampereen kaupunki osallistuu kannen rakentamiseen 22,7 miljoonalla. Valtiolta rahoituspäätöstä ei ole vielä saatu.

Bjurströmin mukaan lainan osuus pystytään pitämään alle puolessa hankkeen kokonaiskustannuksista.

 

Sen voin sanoa, että selvityksen tulos on meidän kannaltamme positiivinen.”

Suhdanteiden ja talousodotusten heilahtelulla on ollut positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia hallihankkeen kokoonjuoksemiseen.

 

– Rahan saanti on vaikeutunut. Toisaalta rakentamisen nousu on taittunut, ja hallin rakennuskustannukset ovat pysyneet 124 miljoonassa, punnitsee Bjurström.

Tamperelainen.fi kertoi keskiviikkona, että Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Keskusareenasta tehdyt valitukset on hylätty.

Uskotko, että Tampere saa vielä Keskusareenan? Ota kantaa!

Kommentit

No, kuten aikaisemminkin on sanottu, eihän Tornihotellikaan ole ollut rakenteilla kuin vasta kymmenisen vuotta. En siksi olisi vielä huolissani. Ei NCC keskustassa olevasta tonttimaasta helpolla luovu. Joten kyllä tornit vielä ilmestyvät, vaikkei areenaa olisikaan.

Ja mitä nimbyilyyn tulee, otetaanpa lainaus hallinto-oikeuden päätöksestä: "Valitusta ei voi tehdä sillä perusteella, että toisenlainen kaavaratkaisu olisi valittajan mielestä alueelle paremmin soveltuva tai tarkoituksenmukaisempi." Tämäkin on varmasti aina tiedossa valitusta tehtäessä mutta silti pitää koittaa hidastaa kehitystä.

Palautekeskustelu

Harmi että nämä "mun mielestä toi on ruma" -valitukset eivät KOITA hidastaa kehitystä vaan 2012 Suomessa ne oikeasti hidastavat kehitystä ja yhteiskunnan kannalta pahimmassa tapauksessa estävät sen.

Jukka

mitäh, eikö se muutaman miljoonan yksityinen rahoitus riitäkkään? jospa kaupunki tulee vielä vähän vastaan niin päästään rakentamaan melkein kokonaan yksityisillä rahoilla tosi komea ja varmasti todella paljon voittoa tuottava hökötys.
hassua, että tammelan jalkapallostadionia ei saa edes pelkällä yksityisellä rahoituksella kunnostaa edes liigan normit läpäiseväksi, mutta kaupungilta löytyy kymmenen uuden jalkapallostadionin verran ylimääräistä rahaa uuden "monitoimihallin" rakentamiseen.
samaan aikaan kaupungilla tingitään terveyspalveluista ynnä muusta pelkkään rahan puutteeseen vedoten. nämä suunnattomasti voittoa tuottavat rakennukset ovat kaatuneet kerta toisensa jälkeen velkoihinsa ja ylioptimistisiin tulosarvioihin. esimerkkinä vaikka nykyään tampere-areenana tunnettu rakennus.

moi

Pormestari Nieminen penää säästökohteita. Annan nyt noin 500 miljoonan edestä vinkkejä joista yksikään ei ole Tampereelle niin välttämätön kuin jokapäiväiset kaupunkilaisten tarvitsemat välttämättömyydet kuten terveys- ym. yhteiskuntapalvelut. 1) unohtakaa rantatunneli, säästöä syntyy 250 miljoonaa euroa.
2) lopettakaa puhdistamohankkeen kalleimman vaihtoehdon edistäminen, säästöä syntyy tästäkin yli 200 miljoonaa euroa.
3) parinkymmenen miljoonan osuus kansihallista on veronmaksajien pussista liikaa, yksityiset sponsorit ym. saavat kustantaa hallinsa, jos sellaista yksityisille tilaisuuksilleen tarvitsevat.

Nääs