Makumaailma

Bertha, Salud, Tuulensuu ja Coussicca Tampereen parhaat ravintolat - katso top 20

Bertha jossain muualla kuin Rautatienkadulla ei olisi Bertha, vaikka moni kävelee paikan ohi tietämättä, että lasin takana on huippuravintola. Viinimestari Pasi Mamian mukaan turhan muodollisuuden voi jättää sisään astuessaan pois.

Petteri Mäkinen

Yhdeksän kymmenestä Berthassa ruokailevasta luottaa kokkeihin niin paljon, ettei halua tietää annostaan etukäteen.

Nyt ei tarvitse enää arvuutella Tampereen parasta ravintolaa.

Ravinteli Bertha otti selvän voiton Kaupunkilehti Tamperelaisen Paras Tamperelainen Ravintola -äänestyksessä.

Bertha keräsi vähän yli 2 200 äänestä 12,4 prosenttia.

– Meillä tehdään ruokaa siin suurella sydämellä, että sen on pakko näkyä myös lopputuloksessa. Voitto on parasta mahdollista palautetta asiakkailta, iloitsee Berthan viinimestari Pasi Mamia.

Mikäs ravintola tämä Bertha on, kysyy edelleenkin moni tamperelainen.

Ravintolamaailman kategorioita Bertha on pyrkinyt välttelemään. Jopa muodikas bistro-sana halutaan kiertää ravinteli-nimityksellä.

Jos Mamialta kysyy keittiökulttuuria tai etnistä taustaa, tulee vastaukseksi glokaali (global-local).

Jotain osviittaa voi hakea siitä, että Berthan keittiömestarikaksikko Mika Roito ja Pekka Salmela ei ollut pokkaamassa kunniakirjaa Lontooseen ja Pariisiin suuntautuneen matkan takia.

Berthan idea on kuitenkin bistromainen. Ruoka tehdään tarjolla olevista kauden raaka-aineista ja ruokalista vaihtuu lähes joka illalle.

– Minä olen tyytyväinen siihen, että voin ostaa pienen erän hyvää viiniä ja pojat suunnittelevat ruuan sille, intoilee viinimestari.

Asiakkaiden luottamuksesta kertoo se, että yhdeksän kymmenestä asiakkaasta valitsee Berthasta ruuan tietäen vain listalle painetut kolme pääraaka-ainetta.

Esimerkiksi lauantaina oli tarjolla pääruuat kombinaatioilla sardelli–munakoiso–kummeliturska, etana–possu–linssi ja nauta–suppilovahvero–lanttu.

– Asiakkaat haluavat yllättyä. Me haluamme, että ruuassa on reilut maut. Tarjolla on kolme ruokalajia rehellistä ruokaa, ei piperrystä.

Myös pönötystä ja suoralla pikkurillillä keikarointia halutaan välttää.

– Emme ole fine dining -paikka. Me emme ole muodollisia, eikä Berthakaan ole, lupaa Mamia.

Yksi kynnys ruokailijoilla kuitenkin on. Pöytävarausta viikonvaihteelle joutuu tälläkin heikellä jonottamaan vähintään kuukauden.

Ratkaisuksi ei kannata ehdottaa Berthan laajentamista tai toisen Berthan perustamista. Paikka Rautatienkadullakin on koskematon.

– Bertha on tässä, ja se on tämän kokoinen. Jos paikka on jokin toinen, se ei ole Bertha, päättää Mamia.

Paras Tamperelainen Ravintola 2013

1. Ravinteli Bertha, Rautatienkatu 12,4 %

2. Bodega Salud, Tuomiokirkonkatu 9,8 %

3. Gastropub Tuulensuu, Puutarhakatu 8,5 %

4. Coussicca, Nyyrikintie 8,2 %

5. 4 vuodenaikaa, Kauppahalli 7,3 %

6. C, Rautatienkatu 5,0 %

7. Näsinneula, Särkänniemi 4,8 %

8. Ohranjyvä, Näsilinnankatu 4,1 %

9. Tiiliholvi, Kauppakatu 3,6 %

10. Stefan’s Steakhouse, Kehräsaari 2,7 %

11. Trattoria, Hotelli Tammer 2,3 %

12. 2H+K, Aleksanterinkatu 2,0 %

13. Hella & huone 1,7 %

14. Finlaysonin Palatsi, Kuninkaankatu 1,6 %

Maruseki, Hämeenkatu 1,6 %

Masuuni, Hotel Ilves 1,6 %

Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 1,6 %

18. Henriks, Satamakatu 1,4 %

19. Panimoravintola Plevna, Itäinenkatu 1,4 %

20. Heinätori, Pyyynikintori 1,0 %

Ääniä annettiin: 2236

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat