Kulttuuri

Runoviikkojen nokkamies listasi suosikkirunoilijat

Paavo Luokkalan P. Mustapään runokokoelma on täynnä muistilappuja merkkinä lausutuista runoista.

Runojen ystäviä hemmotellaan ensi viikolla, kun Tampereen Runo- ja kulttuuriyhdistys järjestää jo seitsemännet runoviikot.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii toimittaja Paavo Luokkala, aktiivinen lausuja ja runojen sekä näytelmien kirjoittaja.

Hän kertoo, miten vaimo kerran huomautti, että sinä lausut aina samoja runoja.

– Rupesin sitten esittämään hänelle erilaisia ja kun olin päässyt yhdeksäänkymmeneen, vaimo totesi, että lopeta tai hän lähtee, Luokkala nauraa.

Runot tarttuvat päähän lähes kertalukemalla.

– Jos runo kolahtaa, opin kerralla etenkin riimitetyt, mutta kyllä vapaamittaisetkin, jos niissä on hyvä rytmi, hän toteaa.

Tampereen runo- ja kulttuuriyhdistyksen kokoukset puheenjohtaja aloittaa aina sopivalla värssyllä.

Omia mielirunoilijoita ovat Lauri Viita, Kirsi Kunnas, Eeva-Liisa Manner, Eero Vanhatalo ja Juice. Nuorempia tuttavuuksia on Vilja-Tuulia Huotarinen.

Aleksis Kiveä ei tietenkään sovi unohtaa, hän lisää.

Yöpöydällä on aina pari runokirjaa.

P. Mustapään kootuista löytää aina uutta.

Runoviikon avajaisia vietetään maanantaina pääkirjasto Metson Pietilä-salissa kello 12.

Viikko on omistettu Aale Tynnille hänen syntymänsä 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Aale Tynni seminaari teemalla Soiva metsä, näkökulmia Aale Tynniin ja hänen teksteihinsä pidetään tiistaina Metsossa kello 17.30. Seminaarin panelisteina ovat muun muassa dosentti Tuula Hökkä, professori Juha Pentikäinen ja taiteilija Ahti Jokinen.

– Tavoitteena on luoda interaktiivinen tilaisuus, jossa panelistit ja yleisö keskustelevat Aale Tynni -kokemuksistaan ja näkemyksistään, Luokkala sanoo.

Jo aiemmin tiistaina kello 14 Ojakadun kahvila Runossa Hilkka Malm lausuu runoja. Musiikkia esittävät Pirkanmaan huuliharpistien jäsenet.

Toiverunojen illassa Metsossa keskiviikkona kello 17 voi esittää omia tai muiden kirjoittamia runoja, toivoa mielirunoaan toive-esittäjän lausumana. Runoja ovat lausumassa muun muassa Maija-Liisa Majanlahti, Ahti Jokinen, Ritva af Ursin, Paavo Luokkala ja Satu Kivimäki.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat