Paikalliset

Tämä koira haistaa tryffelin Tampereella

Jos satut syömään Ravinteli Berthassa tryffelillä maustettua ruokaa, niin tiedoksesi: tryffelit ovat Brinan tai Ciran löytämiä.

Marjo Rämö

Tampereella ja Pirkanmaalla kasvaa herkullisia villitryffeleitä. Niitä etsivät koirat Brina ja Cira.

Jos satut syömään Ravinteli Berthassa tryffelillä maustettua ruokaa, niin tiedoksesi: tryffelit ovat Brinan tai Ciran löytämiä.

Brina ja Cira ovat lagotto romagnolo -rotuisia koiria, ja ne suorastaan tärisevät innosta löytäessään maan alta kotimaisia villitryffeleitä.

Tamperelaiset Merja ja Vesa Jaaksi hankkivat Brinan kalastus- ja sienestyskaveriksi.

– Toivoimme, että se etsisi meille mustatorvisieniä, Merja Jaaksi kertoo.

Se jäi haaveeksi. Brinaa eivät helpot sienet kiinnosta, koska sen miestä ihmisetkin näkevät ne. Toista on, jos Brina vainuaa maan alta tryffelin tuoksua. Silloin alkaa multa pöllytä.

– Jos ei ole tarkkana, ilmassa lentelee tryffeleitä metrien päähän. Sen verran innoissaan se kaivaa.

Nyt Brinan jalanjälkiä seuraa sen tyttärentytär Cira. Se on oppinut vainuamaan tryffeleitä mummonsa opastuksella.

– Siitä tulee vielä hyvä tryffelikoira, mutta vielä se ei ole Brinan veroinen. Se on vuoden vanha ja hömppä juniori. Sillä on päiviä, jolloin työnteko ei voisi vähempää kiinnostaa, Jaaksi kertoo.

Kotimaiset villitryffelit ovat arvokkaita. Sata grammaa tryffeleitä maksaa yli 300 euroa.

– Kotimaiset villitryffelit ovat vielä edullisempia kuin ulkomaiset tryffelit, joiden sadan gramman hinta voi olla jopa yli 500 euroa, Jaaksi kertoo.

Jos nyt näet silmissäsi helppoa rahaa, niin sellaisen ajatuksen voi heti haudata. Koirat löytävät kaivuureissulla vain muutamia kymmeniä grammoja ”namisieniä”, ja niiden löytymistä on edeltänyt aika monen kymmenen kuopan kaivaminen. Eikä sääkään ole aina suotuisa.

– Viime vuonna satoi lunta viikkoa ennen ravintola C:n tryffeliviikkoja. Etsimme sieniä niin kauan, että olimme lopulta aivan läpimärkiä. Mutta löysimme tilatun määrän sieniä.

Se, mikä koirat ja ihmiset saa jaksamaan, on löytämisen riemu.

Ravinteli Berthasta saa nyt Brinan ja Ciran löytämiä tryffeleitä.

Ravinteli Berthan omistaja Mika Roito kertoo, että Berthan ateriat voidaan maustaa villitryffeleillä viiden euron lisähinnalla. Ja tässäkin asiassa nopeat syövät hitaat.

– Jos tryffelit loppuvat keskellä viikkoa, niin sitten pitää vain odotella viikonloppua, jolloin koirat menevät etsimään niitä lisää, Roito kertoo.

Roiton mielestä hyvää kannattaa odottaa.

– Kotimaisissa villitryffeleissä on hyvin intensiivinen maku. Niissä on mukana ripaus pippurisuutta.

Brinan ja Ciran tryffeleitä menee myös ravintola C:n tryffeliviikoille.

Villitryffeleitä voi hankkia myös suoraan Jaakseilta. Heihin saa yhteyden Ripaus tryffeliä -ruokablogin kautta.

– Ruokabloggaaminen on meille harrastus. Meillä syödään syksyisin melkein joka päivä tryffelillä maustettua ruokaa, mutta kyllä sieniä löytyy yli omien tarpeiden.

Ripaus tryffeliä -ruokablogi löytyy osoitteesta: ripaustryffelia.wordpress.com

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat