Paikalliset

Juopot saivat puolestapuhujan: ”Asunnottomat eivät ole ihmisroskia”

Kuninkaankadun laitapuolenkulkijat ovat saaneet puhemiehen seurakuntien johtavasta diakonista.

Marjo Rämö

Seurakuntien johtava diakoni tyrmää puheet ihmisroskista, mutta toivoo juopporemmeiltä ”vanhan liiton meininkiä”

Mustan Lampaan toiminnasta vastaava Tampereen seurakuntien johtaja diakoni Marko Ajanki antaa täystyrmäyksen kaupunginvaltuutettu, erikoislääkäri Antti Hervosen puheelle ihmisroskista.

– Vähemmän meidän kävijöistä on haittaa tälle yhteiselle maapallollemme kuin monista muista lähimmäisistämme, Ajanki huomauttaa.

– Ilmaisu ”ihmisroska” kuvaa huonosti asiakkaitamme. Ajatelkaa, kuinka pieni on asunnottoman ekologinen jalanjälki. Asiakkaamme syövät kauppojen lahjoittamaa ruokaa, joka päätyisi roskiin, jos vapaaehtoisemme eivät noutaisi sitä. Asiakkaamme käyttävät tamperelaisten lahjoittamia kierrätysvaatteita ja tavaroita, joita jaamme vaatepalvelustamme. Eivät meidän kävijät aja autolla saati tee ulkomaanmatkoja lentokoneella. Yleisötapahtumissa ja nuorten ryyppyjuhlissa he keräävät pulloja ja tölkkejä katukuvaa rumentamasta.

Osa kaupunkilaisista ja keskustan kauppiaista on hermostunut päihdeongelmaisten aiheuttamiin häiriöihin ja toivoo, että keskusta siivottaisiin laitapuolen kulkijoista. Ajanki ei ymmärrä vaatimusta.

– Kaupunki kuuluu kaikille. Pelkkä oleskelu julkisella paikalla ei ole rikollista. Tietenkään varastelua, väkivaltaa, sotkemista tai huumekauppaa ei tule sallia ja sellaiseen poliisin tulee puuttua.

Ajanki toivoo kaupungilta lisää tukea tehostetun tuen asumispalveluihin, tamperelaisilta armollista suhtautumista lähimmäisiin ja laitapuolenkulkijoilta ”vanhan liiton meininkiä”, jossa omat jäljet siivotaan eikä olla häiriöksi ulkopuolisille.

Valtio on antanut rahaa keskustan ensisuojaan ja päiväkeskus Mustan Lampaan uusiin tiloihin, jotka mahdollistaisivat muun muassa päiväkeskuksen pidemmän aukioloajan. Pelkkä raha ei kuitenkaan ratkaise asenneongelmaa, Ajanki toteaa.

– Tällaista yksikköä ei kukaan halua naapuriinsa, minkä vuoksi tilanteen helpottuminen viivästyy.

Ajanki toivoisi kaupunkilaisten muistavan, että Musta Lammas on toiminut kolmekymmentä vuotta nykyisissä tiloissaan Tampereen suosituimman leikkipuiston vieressä, eikä siitä ole ollut mitään häiriötä leikkipuiston kävijöille.

– Jos päihdeongelmaisella on paikka, missä häntä autetaan ja missä voi viettää aikaa, jutella kavereiden kanssa, peseytyä, saada ruokaa ja puhtaita vaatteita, päihteiden käyttö voi vähentyä. Tällöin myös katukuvassa näkyvät sosiaaliset ongelmat pienentyvät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat