Paikalliset

Tammelassa on ollut kauppahalli ennenkin

Tältä Tammelantorilla näytti vuonna 1961. Kauppahalli on merkattu punaisella nuolella.

Matti Kanninen

– Tammelassa oli 1961 kauppahalli. Kolme kuukautta ja konkurssi! Olisiko muita hyviä ehdotuksia, kuittasi aktiivinen nettikeskustelijamme Matti J. Mäkelä Pro tavara-asema -liikkeen ehdotuksen.

Liikkeen tiedottajan tutkijatohtori Sinikka Torkkolan (vas) mukaan tavara-aseman tienoosta voitaisiin tehdä Tallipihan, Tullikamarin tai Telakan kaltainen kaupunkikulttuurin keidas.

– Rakennus voisi toimia myös kauppahallina, toimistohotellina tai ravintola- ja näyttelytilana, Torkkola esitti.

Matti J. Mäkelä (kok) tietää tapauksen.

Hän on ollut toimitusjohtajana Insinöörioppilastalo Oy:ssä vuodesta 1979 ja sitä ennen viisi vuotta apulaisisännöitsijänä.

Timo Nygrenin ja Erkki Wessmanin Tampereen Kauppahalli – Herkut ja Historia (Pilot 2007) muistaa niin ikään käänteet:

– Vuonna 1961 valmistuneeseen Tampereen Insinöörioppilastalon ensimmäiseen kerrokseen oli myös varattu tilat pienelle kauppahallille. Halli oli valoisa ja avara ja sen kaikki myymälät oli varattu kylmätiskein. Varsinaisesta liiketoiminnasta ei ole tietoa ja jo vuonna 1963 hallin tiloissa oli postin pakettijakelu.

Insinöörien hanke kulki vastavirtaan, kun koko muu Suomi oli matkalla kohti itsepalvelumyymälöitä.

Vielä kummallisempi oli 1900-luvun alussa Ilmarinkadun ja Pinninkadun kulmassa seissyt yksikerroksinen basaari (KUVASSA HALLI PILKOTTAA TORIN NURKASSA).

Basaariksi sitä pitää kaiketi kutsua, koska sen nurkkaa koristi kupoli. Oven päällä luki kauppahalli. Rakennuksen oli piirtänyt arkkitehti August Krook. Hän toimi Tampereen kaupunginarkkitehtina 1896–97 ja hänellä oli myös arkkitehtitoimisto. Krookin käsialaa on mm. Svenska Samskolan i Tammerfors.

Krookin piirtämästä hallista ei koskaan tullut kauppahallia. Sen sijaan siellä oli monenlaista muuta liiketoimintaa. Rakennus purettiin 1960-luvulla.

Entä tänään? Kauppahalleja perustetaan edelleenkin siellä täällä. Viimeisimpiä oli Helsingin Kluuviin syntynyt Eat&Joy Maatilatori. Se on helsinkiläisten nuoren polven yrittäjien hanke ja läpikäynyt jo yhdet yt:t. Vastaavalla tarkkaan harkitulla konseptilla se toimii shop-in-shopina Kannelmäen Prismassa, Vantaan Jumbon Prismassa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Itsenäisen myymälänsä Helsingin Lasipalatsissa Eat&Joy lopetti.

Helsingin Vanhan kauppahallin mentyä 14 kuukauden remonttiin tänä vuonna, osa yrittäjistä muutti nuukahtaneeseen Hietalahden halliin. Se on kokenut uuden tulemisen ja osa yrittäjästä vakuuttaa jäävänsä sinne pysyvästi – toki palaavansa myös vanhaan halliin.

Kauppahallit:

Helsingin Vanha kauppahalli (1889)

Turun kauppahalli (1896)

Tampereen kauppahalli (1901)

Oulun kauppahalli (1901)

Kuopion kauppahalli (1902)

Vaasan kauppahalli (1902)

Hietalahden kauppahalli (1903)

Hakaniemen kauppahalli (1914)

Lahden kauppahalli (1923)

Iisalmen kauppahalli (1926)

Porin kauppahalli (1927)

Lappeenrannan kauppahalli (1956)

Kouvolan kauppahalli (1956)

Joensuun kauppahalli (1968)

Eat&Joy Maatilatori Kluuvi (2011)

Kotkan kauppahalli (2012)

Mikkelin kauppahalli (2012)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat