Kulttuuri

von Nottbeckit pitävät otteessaan

Kyllikki Helenius on kulkenut Nottbeckien jäljillä ja tutkinut suvun vaiheita vuodesta 1990 lähtien.

Palatsi Milavidan eli Näsilinnan kohtalo on alkanut kiinnostaa, kun rakennuksen huono kunto on noussut esille.

Kirjailija, fil.maist. Kyllikki Heleniusta Milavida ja sen rakennuttajien von Nottbeck-suvun vaiheet ovat pitäneet koukussaan yli kaksikymmentä vuotta.

– Kun kirjoitin historiikkiä Televiestintää 125 vuotta Pirkanmaalla vuonna 1990, vastaani tuli arkistoissa unohduksiin joutunut Wilhelm von Nottbeck, Helenius kertoo.

Siitä alkoi hänen tutustumisensa Tampereen historian merkittävimpään mieheen, hänen sukuunsa ja samalla myös Finlaysonin tehtaan historiaan.

Sen jälkeen Helenius on kulkenut suvun jalanjäljillä Pietarissa, Genevessä, Wiesbadenissa ja Baden-Badenissa sekä viimeksi viime kesänä Bromarvissa Suomessa.

Viimeisin Heleniuksen kirjoittama ja kustantama Milavida ja Neitsytniemi ilmestyi pari viikkoa sitten.

Kirja kertoo sekä Peter von Nottbeckin Tampereelle rakennuttamasta Milavidasta että Edward von Nottbeckin Imatralle rakennuttamasta Neitsytniemen kartanon päärakennuksesta.

Peter von Nottbeck ja Edward von Nottbeck olivat Tampereella syntyneitä Finlaysonin patruunan Wilhelm von Nottbeckin poikia. Molemmat rakennukset, sekä Milavida että Neitsytniemi, ovat arkkitehti Karl August Wreden suunnittelemat.

– Kirjaa valmistellessa tilanne selkiintyi siten, että Milavidan rinnalle nousi tasavertaisena Neitsytniemi, joka siten tuli mukaan jo kirjan nimessä, Helenius sanoo.

Arkkitehti Wrede on saanut oman lukunsa kuten myös Hämeen museon johtaja Gabriel Engberg. Oman käsittelynsä saavat myös Imatran Neitsytniemen Mansikan suvun soutaja- ja lohestajamiehet.

Kirjoitustyö von Nottbeckien parissa on tuonut mukanaan merkillisiä sattumia ja yllätyksiä.

– Milavidasta on myös vääriä tietoja. Rakennus ei ole suinkaan barokkilinna, kuten on annettu ymmärtää, eikä se myöskään ole hirsirakenteinen, Helenius sanoo.

Kun kirja oli painossa, Heleniukseen otti yhteyttä tuttu geologi ulkomailta.

– Hän lupasi lähettää minulle kuvan palatsista, joka todennäköisesti on ollut Milavidan mallina. Uutta ja mielenkiintoista tulee ilmi kaiken aikaa.

Milavida ja Neitsytniemi sisältää muun muassa luvun Mahtisuvun hautausmaa Lielahdessa. Siellä suvun kymmenen jäsentä on saanut viimeisen leposijansa. Historiikki päättyy salapoliisin työtä muistuttavaan lukuun Andrée von Nottbeckin muistolle.

Helenius oli vuosia ihmetellyt, miksi Nottbeck-suvun hautausmaalla ei ole Andrée de Nottbeckin hautakiveä.

– Lähdin etsimään Andrée-rouvan hautaa yhdessä tyttärentyttäreni Eeva Kormin kanssa heinäkuussa 1996.

Geneven venäläisessä kirkossa kirkkoherra muisti rouvan muistotilaisuuden ja sen,  että tämä ei ollut seurakunnan jäsen. Hautapaikasta ei ollut kuitenkaan tietoa.

Suomen konsulaatin kautta matkalaiset saivat vihdoin tiedon, että tuhkauurna oli toimitettu Suomeen. Loppujen lopuksi uurna löytyi helsinkiläisen hautaustoimiston takahyllyltä, jossa se oli ollut seitsemän vuotta.

Andrée de Nottbeckille pidettiin Tampereella muistotilaisuus Hämeen museossa 23.9. 1997 ja uurna laskettiin Lielahden hautausmaalle.

 Kyllikki Helenius on kirjoittanut viisitoista kirjaa. Varsinaisia von Nottbeck -suvun kirjoja on kolme, ja ne ovat omakustanteita.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat