Paikalliset

Tamperelaisen kesäreissu: Murolelainen maistuu kanavalla

.

Petteri Mäkinen

Murole ei ole mikään tavallinen kylä. Kanava tuo elinvoimaa ja vieraita.

Tietokilpailukysymys!

Loistava lähimatkailukohde Tampereen pohjoispuolella vajaan tunnin ajomatkan päästä?

Niitä on monta... Helpotetaan.

Laivalla matkaan menee kaksi tuntia ja kolme varttia.

Kun suunta on siis pohjoinen, kannattaa vinkki katsoa Runoilijan tien aikataulusta. Laiva lähtee Mustastalahdesta kello 10.15 ja kello 13 se on... Muroleen kanavalla.

Paikka on monesta syytä näkemisen arvoinen. Muroleessa kokee vesiliikenteen historiaa, kulttuurihistoriaa ja... suomalaista kesäestetiikkaa parhaimmillaan.

Tihkusateisesta arkipäivästä huolimatta Tarjanteen mahduttamista kanavan läpi on katsomassa yli 50 ihmistä. Laiva on täynnä. Joukosta kuuluu venäjää ja saksaa. Tarjanne ajaa kanavasta läpi neljä kertaa viikossa, kaksi kertaa kumpaankin suuntaan.

Kun höyrylaiva on Paloveden puolella, istuu suuri osa paikalle tulleista jo Muroleen Kesäkahvilassa.

Kolme vuotta Rintamäen perheellä ollut kanavakahvila on ehostettu perusteellisesti. Rannassa on uusi Kahvila Helmi ja Minetti-jäätelökioski.

Vilkas vierasvenesatama tuo veneilijöitä reitin kummastakin päästä. Lähiseudun mökkiläiset ovat löytäneet muun muassa keskiviikon tanssit ja lauantain bändi-illat.

– Itse asiassa motoristit ovat suurin kävijäryhmä, tarkentaa kahvilasta vastaava Reetta Rintamäki.

Kesäkahvilan annosten perässä paikalle ajetaan Tampereeltakin, tietää Rintamäki. Kanavakahvilan Makkaraperunat ja Murolelainen ovat grilliruuan ystävien klassikoita. Jälkimmäinen on kahden täyslihapihvin hampurilainen, jonka välistä löytyy vielä paistettu kananmuna, pekonia ja juustoa.

– Kesäkahvilasta on tullut kyläläisten kohtaamispaikka viimeistään sen jälkeen, kun kauppa lopetti. Lisäksi kahvila tuo työtä nuorille, kehuu Muroleen kylät ry:n puheenjohtaja Leo Laine.

Muroleessa kehitys on edennyt samalla tavalla kuin valtaosassa maaseutukylissä. Posti ja pankki lopetettiin kymmenisen vuotta sitten, Muroleen-Kekkosen koulu viime vuonna ja kyläkauppa vuodenvaihteessa. Asukkaita on 300, kesällä määrä kolminkeraistuu.

Murole ei ole silti tavallinen taajama. Tärkein on ja pysyy. Kanava tuo ihmisiä ja elinvoimaa. Vuosina 1852–54 rakennettu Muroleenkosken kiertävä kanava yhdistää Näsijärven reitillä Vankaveden ja Paloveden.

Uhkiakin on ollut. Kymmenisen vuotta sitten viisas insinööri piirsi suunnitelman, jossa laivojen ja purjeveneiden tieltä käännettävä silta korvattaisiin uudella kanava-alueen ylittävällä sillalla. Kyläläiset eivät suunnitelmasta pitäneet.

– Onneksi Museovirasto tuli väliin, kiittelee Laine.

Hyvät ja huonot asiat ovat pysyneet Muroleessa tasapainossa. Kun kyläkauppa loppui, laajensi kesäkahvila toimintaansa. Lopetettuun kouluun perustettiin kylätalo.

– Pirkan pyöräily ja Murole-soutu ovat kyläyhdistykselle isoja ponnistuksia, josta saamme toimintaan rahaa, kertoo Laine.

Kulttuuripiiritkin ovat innostuneet Muroleen estetiikasta. Ellen Thesleff maalasi Muroleessa ja Matti Kassila kuvasi suomalaisen elokuvahistorian merkkiteokseksi nousseen Elokuun kanavan alueella. Kesäasukkaita ovat olleet Lauri Viita ja V.A.Koskenniemi. Tällä viikolla kesämurolelainen alivaltiosihteeri-rumpali Jyrki Liikka pitää huumoripajaa Muroleen kylätalolla.

Moni palaa aina Muroleeseen. Yksi heistä on Leo Laine. Muroleessa syntynyt, mutta upseerinurallaan varuskuntia kiertänyt everstiluutnantti evp. on jäänyt pysyvästi.

– Tämä on koti. Maailmalta on ollut aina hyvä tulla takaisin Muroleeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat