Kulttuuri

Tuhkakuppiin piilotettu lähetin paljasti liikesalaisuudet

Näyttelyesineistön hankinta on vaatinut sitkeyttä. - Nykyään henkilöt, joilla on hallussaan kiinnostavaa aineistoa, ottavat itse yhteyttä, Teppo Turja sanoo.

Presidentin turvahälyttimestä nykypäivän hakkerointiin voi päästä selville Vakoilumuseossa Finlaysonin alueen Media 54 -osastossa. Maailman ensimmäinen vakoilun erikoismuseo on toiminut Tampereella viisitoista vuotta. Museo avasi ovensa yleisölle vapun aattona 1998.

– Alan toinen museo aloitti Washingtonissa neljä vuotta myöhemmin, mutta lukuunottamatta KGB:n ja Stasin jäljeltä museoituja tiloja Suomen Vakoilumuseo on edelleen ainoa kansainvälistä vakoilua käsittelevä museo Euroopassa, museon perustaja Teppo Turja kertoo.

Museossa saa hyvän käsityksen vakoilun menetelmistä, salakuuntelusta ja salakirjoituksesta. Esillä on vakoilun optisia laitteita, vakoilukameroita, pimeänäkö- ja radiotekniikkaa sekä kätkettyjä ja naamioituja aseita.

– Vakoilu on tuhansia vuosia vanhaa, siitä on viitteitä jo Raamatussa, Turja kertoo.

Persialaissodissa oli tapana ajella lähetin pää puliksi ja kirjoittaa siihen viesti. Sitten sänki sai kasvaa sen verran, että tekstiä ei enää näkynyt ja lähetettiin vakooja matkaan. Perillä pää jälleen ajeltiin ja viesti voitiin lukea.

Museossa saa käsityksen James Bondin esikuvan Sidney Reillyn toimista.

– Hän oli vakooja, liikemies, poliittinen vaikuttaja ja kova naistenmies, Turja luettelee.

Reilly teki lopuksi katoamistempun. Hän sopi Venäjän salaisen poliisin kanssa kiinniotostaan ja näennäisestä teloituksestaan.

Henkilöllisyyden muuttamisessa käytettyjä konsteja esitellään museossa omassa nurkkauksessaan. Esillä on muun muassa kulkulupia, passeja ja peruukkeja.

Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell toimi 1900-luvun alussa brittivakoojana.

– Hän oli erikoistunut ulkoisen olemuksen nopeaan muuttamiseen vaatetuksella ja ryhdillä, Turja kertoo.

Museo on julkaissut juhlavuoden kunniaksi näyttelykirjan, joka sisältää kattavan kuvagallerian kokoelmista. Mukana on esimerkiksi kuva tuhkakupista, jonka belgialainen yritys sai liikelahjaksi yhteistyökumppaniltaan 1970-luvulla. Valepohjan alleen kätkemä radiolähetin välitti neuvotteluhuoneessa käydyt keskustelut vääriin korviin. Tehtaan siivooja oli värjätty palvelukseen ja hän kävi viikoittain vaihtamassa pariston lähetteeseen.

2000-luvun vakoilusta on esimerkkinä Anna Chapmanin eli nykyajan Mata Harin tarina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat