Ei myrkkypensaita naperoiden pihalle!

Lasten leikkiympäristössä ei pitaisi olla myrkkykasveja. Sellaisia on yllättävän paljon.

Päivi Tuovinen

Kun lapsiperhe muuttaa taloon, jossa puutarha sisältää jo valmiiksi erinäköisiä ja -kokoisia kasveja, kannattaa kasvien ominaisuuksista ottaa selkoa.

Pienten lasten lisäksi myös lemmikit saattavat ahneuksissaan pistää poskeensa esimerkiksi myrkyllisen pensaan marjoja. Myös uusia kasveja hankittaessa myryllisyydestä kannattaa ottaa selvää.

Tutun kielon lisäksi myrkyllisiä kasveja ovat esimerkiksi tuhkapensas, terttuselja tai kultasade. Myös marjakuusen marjat ovat myrkyllisiä, vaikkakin nykyään joitain lajikkeita saa myös marjattomina.

Vaikka myrkkypensaiden kanssa on syytä olla tarkkana, ei Malmström kuitenkaan muista kenenkään syöneen itseänsä sairaalakuntoon kotipuutarhan pensaista. Pahan makuiset ja mahdollisesti myös -hajuiset kasvit usein varoittavat itse itsestään, jolloin vaarallista määrää ei onneksi usein ehdi mutustaa.

– Määrä on ratkaiseva. Kyllähän kupillinen omenapuun siemeniäkin on vaarallinen, mutta kuka söisi niitä sellaista määrää, Malmström pohtii.

Myös viime vuosina otsikoissa paistatelleen, hallitsemattomasti leviävän jättiputken hommaamista Malmström ei suosittele lapsiperheeseen. Kasvinesteen sisältämät aineet muuttuvat yhdessä auringonvalon kanssa nokkostakin polttavammaksi, joten niitä ei soisi taaperoikäisen koskettelevan.

– Jättiputken poltosta voi tulla vaikka vesikelloja.

Toiseksi lapsiperheen välttämislistalle sopivaksi polttokasviksi Malmström listaa Mooseksenpalavapensaan. Kauniit vaaleanpunaiset kukat sisältävä kasvi erittää helposti palamaan syttyviä eteerisiä öljyjä ja ihokosketus kasviin aiheuttaa suurella todennäköisyydellä allergisen reaktion.

– Mooseksenpalavapensas voi olla hyvinkin ärsyttävä, Malmström varoittaa.

Myös piikikkäiden pensaiden, kuten ruusun ja orapihlajan, hankinnan järkevyyttä lasten leikkien keskelle Malmström pohtii. Vihreää valoa sen sijaan saavat sellaiset pensaat, joiden marjoja saa syödä ihan luvan kanssa.

– Hyviä ovat pensasmustikat, herukat ja karviaiset. Vadelmissakin on hienoja lajikkeita, jotka pärjäävät ilman tukea, kuten vaikka Maurin Makea, Malmström suosittelee.