Harju humisee klassisesti Pyynikillä

Catherinen viimeiset hetket. Roolin tulkitsee Mia O’Neill, Heathcliffina on Tuomas Peltonen. Taustalla Kaarina Kokko Nelly-palvelijan osassa.

Sampolan opistoteatteri on tarttunut suureen haasteeseen. Opistolaiset ovat harjoitelleet koko lukuvuoden tiiviisti Emily Brontën Humiseva harju -romaanin pohjalta dramatisoitua näytelmää.

Vuonna 1847 julkaistu ja Brontën ainoaksi teokseksi jäänyt romaani kuuluu maailmankirjallisuuden suuriin klassikoihin.

– Esitykset pidetään Pispalan teatterin näyttämöllä, koska Sampolassa on remontti, ohjaaja Raija Vikmanin kertoo.

Hän on sovittanut teoksen Olli-Matti Oinosen tekemästä dramaturgiasta.

Humisevan harjun tarina sijoittuu Emily Brontën kotiseudulle Englannin Yorkshireen, 1800-luvun herraskartanoon ja nummimaisemiin.

Kartanon omistaja löytää Liverpoolin kaduilta hylätyn pojan, jonka tuo kartanoonsa. Arvoituksellinen poika saa nimen Heathcliff. Yläluokkaisessa kartanossa poika joutuu kaltoin kohdelluksi ja kiusatuksi.

Romaani kertoo tarinan ottopojasta ja kartanon tyttärestä, yhteiskuntajärjestystä ravistelevasta täyttymättömästä rakkaudesta ja sukupolvien yli ulottuvasta koston kierteestä.

– Kiehtovien luonnontunnelmien rajumyrskyissä ja syleilyssä käydään Heathcliffin ja Catherinen tummasävyinen, rakkaus-viha taistelu. Humiseva harju on väkevän kapinallinen, myös elämän ja kuoleman mysteeriä koskettava draama, Vikman sanoo.

Humiseva harju on parasta aikaa Tampereella myös elokuvana Cine Atlaksen ohjelmistossa.

– Kävin katsomassa elokuvan ja se loppuu puoleen väliin. Meidän esityksessämme on koko tarina, Raija Vikman kertoo.

Käyttäjän Helinä Kanninen kuva