Meidän kotona ei rahasta riidellä, väittävät tamperelaispariskunnat – Uskotko näitä lukuja?

Tamperelaiset puhuvat raha-asioistaan sukulaisten ja ystävien kanssa muita useammin.

Yhä useampi tamperelainen tunnustaa olevansa aiempaa enemmän hukassa talousasioidensa kanssa.

Maailmantalouden heilahtelu ja eurokriisi tekevät talousasioden suunnittelun entistä vaikeammaksi. Yhä useampi pohtii, kenen sanaan kannattaa luottaa.

– Informaatiota on tällä hetkellä todella paljon, eikä ihmisten ole enää niin helppoa erottaa, mikä on relevanttia, tietää Tampereen seudun osuuspankin varatoimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Talousasioiden suunnittelun kannalta tärkeän tiedon löytymistä pitää helppona enää 40 prosenttia tamperelaisista, kun vielä vuotta aiemmin määrä oli lähes puolet vastaajista.

Tulokset ilmenevät OP-Pohjolan teettämästä taloustaitotutkimuksesta. Siihen vastasi lähes 2 400 suomalaista ja reilut 200 tamperelaista vastaajaa.

Raha- ja taloussasioista uutisointia piti ymmärrettävänä joka neljäs tamperelainen, kun vuosi sitten näin kertoi joka kolmas.

Tamperelaiset uskovat arkipäivän talousosaamiseen, sillä moni ilmoitti keskustelevansa raha-asioistaan sukulaisten ja ystävien kanssa.

Ehkä tamperelaiset tietävät todellisen onnen syntyvän muista asioista kuin rahasta.”
– Tamperelaisista 31 prosenttia ilmoitti käyvänsä tällaista talousaiheista keskustelua, kun muualla maassa vastaava luku oli vain 24, sanoo pankinjohtaja Minna Palmi TSOP:sta.

Parisuhteita raha ei tutkimuksen mukaan Tampereella kaada. Seitsemän kymmenestä tamperelaisesta väitti kysyttäessä, että rahankäyttö ei aiheuta riitoja parisuhteessa. Vilpponen selittää yllättävän korkeaa lukua sillä, että pariskuntien yhteiset tilit ovat yhä harvinaisempia.

– Aviopuolisot ovat aiempaa itsenäisempiä rahankäyttäjiä. Palkkatulot menevät yhä useammin omille tileille.

Vain joka kahdeksas myönsi salanneensa taloudellisen tilanteensa puolisoltaan.

Tamperelaisista 38 prosenttia arveli olevansa onnellisempia, jos heillä olisi enemmän rahaa.

– Muualla maassa 45 prosenttia uskoo lisärahan tuovan onnea. Ehkä tamperelaiset tietävät todellisen onnen syntyvän muista asioista kuin rahasta, naurahtaa pankinjohtaja Minna Palmi.

Naapurien takia todellisuutta varakkaampaa myöntää esittäneensä vain 14 prosenttia vastaajista. Koko maassa saman tunnusti hieman usemapi kuin joka viides.

Käyttäjän Petteri Mäkinen kuva