Kulttuuri

Taide tulee kaduille, mutta miten ihmeessä se kestää ilkivallan?

Kuvataiteilija Johanna Lonka sisustaa Pihalla-taidetalon.

Tamperelaiset ja turistit saavat ensi kesänä ihailla erikoislaatuista kulttuuria: Tampereen Taidemuseon ja rautatieaseman väliselle alueelle pystytetään kymmenen ja Vuoreksen asuntomessuille kaksi hieman leikkimökkiä suurempaa taidetaloa.

Pala taivasta -nimeä kantavassa hankkeessa taidetalojen suunnittelusta vastaavat TTY:n arkkitehtiopiskelijat ja rakentamisesta PIRKOn opiskelijat. Eri puolilta maata valitut taiteilijat puolestaan toteuttavat rakennusten ulko- ja sisäpuolelle taidetta.

Kuvataiteilijat Johanna Lonka ja Janne Nytorp työstävät paraikaa Pihalla-nimistä taidetaloa. Sen on ostanut Tampereen Maalarimestariyhdistys ry.

– Teen taloon kangasveistosinstallaation. Meille annettiin suhteellisen vapaat kädet teoksen kannalta. Ei ole tullut vastaan muita rajoituksia kuin fyysiset mitat. Tämä talo menee todennäköisesti Vuorekseen, kertoo Lonka.

Taidetalot ilmestyvät keskustaan kesäkuun puolivälissä. Toukokuun lopulla julkistetaan talojen sijoituspaikat.

Taidetalojen ”isä” on kuvataiteilija Tuomo Rosenlund.

– Osallistuin pariin taideprojektiin, joissa toinen taiteilija toteutti veistoksen mökin sisälle ja minä maalasin ulkopuolelta. Esitin idean Tampereen Taidemuseolle, joka innostui asiasta. Sitten haettiin yhteistyökumppaneita, muun muassa yrityksiä mukaan rahoitukseen. Ja kun vielä on asuntomessut Vuoreksessa, niin jotenkin viehätti tämä taidetaloidea.

Yksi asia Pala taivasta -näyttelyn järjestäjiä vielä askarruttaa: miten suojella teoksia ilkivallalta?

– Talot ovat kyllä aika jämeriä, ei niitä noin vain liikutella. Toivon että esimerkiksi graffittien tekijät kunnioittaisivat näitä taideteoksia. Mutta ylipäätään sillä riskillähän tässä mennään, että jotain ilkivaltaa voi tulla, sanoo Tampereen Nykytaiteen museon kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat