Seppo Jokinen kirjoitti ylistyslaulun Hervannalle

Hervannassa asuva dekkarikirjailija Seppo Jokinen on jälleen pyöräyttänyt uuden Koskis-jännärin. Tapahtumat asettuvat tuttuun tapaan Tampereelle ja Hervantaan.

Dekkarikirjailija ei vaihda pitkän romaanin kirjoittamista näytelmän puolelle. Uusi Koskinen ilmestyi torstaina. Se on Hervantalainen.

Tampereen Hervannassa asuva dekkarikirjailija Seppo Jokinen sanoo pitäytyvänsä pitkässä proosassa. Vaikka hänen Komisario Koskinen -teostensa pohjalta tehty rikosnäytelmä sai ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa syksyllä 2009, Jokinen ei näytelmäkirjailijaksi havittele.

– Alusta pitäen oli selvää, etten puutu siihen TTT:n näytelmään, koska näytelmän kirjoittaminen on täysin eri kirjoittamisen alue kuin tämä pitkä proosa. Sen verran tietysti olin mukana, että tarkastin Tiina Puumalaisen käsikirjoituksen, enkä sen koommin sotkeentunut siihen. Kyllä pitkä romaani on minun ominta aluettani.

Jokiselta on kuitenkin pyydetty eräälle harrastajateatterille näytelmää, ja hän kertoo alustavasti sitä jo luonnostelleensa.

– Siinä ideana on paluu rikosten maailmasta. Se vaatisi kuitenkin oman työrupeamansa. Ei sitä muun työn ohessa voi tehdä. Kirjoitan syksystä helmi-maaliskuulle ja sen jälkeen ryhdyn miettimään jo seuraavaa dekkaria. Jos näytelmään oikein keskittyisi, se vaatisi välivuoden Koskisista, ja kysymys on sitten taas toimeentulosta.

Entäpä sarjakuva? Voisiko Koskinen taipua sarjakuva-albumiksi?

– Kyllä vain. Tarmo Koiviston piirtämällä Mämmilä-tyylillä tehty Komisario Koskinen olisi varmasti upea. Koivisto osaisi ne tyypit tehdä niin omanlaisesti. En ole hänelle tätä ideaa esittänyt, ja hänhän on ainakin toistaiseksi vetäytynyt sarjakuvasta. Mutta jospa veri vetäisi vielä takaisin...

Koskinen elokuvassa tai tv-sarjassa? Jokinen pitää sitä hyvinkin mahdollisena.

– Esimerkiksi Reijo Mäen Jussi Vares -elokuvat ovat hyvinkin Turku-elokuvia. Olen aivan varma, että Sakari Koskinen -elokuvissa Tampere olisi vastaavanlaisesti keskeisessä osassa. Mäen tuotanto on kovaksi keitettyä, jossa on enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuin Koskisissa. Mutta esimerkiksi Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-teoksista tehdyt elokuvat ovat aivan loistavia.

Jokisella oli TV2:n kanssa vuosia sitten suunnitteilla tehdä Koskisista 18-osainen sarja. Homma meni kuitenkin poskelleen.

– Tohlopin väki oli siitä kovin innostunut. Projektia ajanut, 30 vuotta tv-hommia tehnyt Jussi Niilekselä oli sitä mieltä, että Koskinen olisi saavuttanut yhtä hyvät katsojaluvut kuin kakkosen menestyneet maalais- tai maaseutukomediat. Mutta sitten Helsingin päälliköt keksivät Ylen profiilimuutoksen: että yli 35-vuotiaat ovat kelvottomia tv-katsojia, kritisoi Jokinen.

– Ilmeisesti katsojaluvuilla ei ole kakkoselle mitään merkitystä. Ajatus, että etsitään parikymppisiä nuoria on omituinen. Eihän ne tv:n ääressä ole. Sen sijaan meille 40–60-kymppisille, jotka olemme illat kotona, pitäisi tarjontaa olla.

Jokisen työmetodi on niin sanottu normaali työaika. Hänellä on työhuone muualla kuin Hervannan omakotitalossaan.

– Yhä vaikeammaksi kävi vuosien mittaan työ- ja vapaa-aikojen erottaminen. Nyt kun mää lähden työhuoneelle aamulla, siinä on sellainen työssäkäymisen meininki. Työhuoneella mulla ei ole mitään aktiviteetteja, ei sänkyä nokosia varten eikä internetiä. Siellä on täysi työrauha.

Jokinen myöntää, että silloin tällöin pukkaa sellainenkin hetki, kun teksti ei luista.

– Rupean sitten kirjoittamaan puuta heinää, sanoja ja lauseita peräkkäin. Kun aikani olen kirjoittanut, huomaan että tekstiä alkaa syntyä. Sitten deletoin sen puuta heinää -osuuden.

Käyttäjän Jari Niemelä kuva