Opel Kadett on nyt automuseon helmi

Tämän vuoden 1980 Opel Kadettin mittarissa on 79 000 kilometriä. Auto on nähtävänä Mobiliassa, jonne se on lahjoitettu.

Kangasalla sijaitsevan autokylä Mobilian näyttelyn teemana on tänä vuonna yksinkertaisesti Autoja, autoja.

Näyttely on koottu yhteistyössä Tekniikan Maailman kanssa, ja esillä olevista autoista löytyykin paljon lehdessä vuosien mittaan julkaistua tietoa koeajoraportteja myöten.

Tekniikan Maailma on tänä vuonna Mobilian pääyhteistyökumppani, mikä näkyy näyttelyssä myös konkreettisesti. Lehti on nimittäin lahjoittanut autokylälle museorekisteröimänsä Opel Kadettin vuosimallia 1980.

Auto löytyi, kun Tekniikan Maailman päätoimittajan Velimatti Honkanen antoi lukijoille tehtävän: Ostakaa auto ja museorekisteröikää se.

– Autoksi haluttiin aikansa suosikkimallia, jonka edustajat ovat vuosien mittaan lähes hävinneet Suomesta. Pitkän harkinnan ja etsinnän jälkeen valinta osui yhdellä omistajalla olleeseen 79 000 kilometriä ajettuun vuonna 1980 rekisteröityyn Opel Kadettiin, Honkanen kertoo.

Lisäksi Autoja, autoja -näyttelystä löytyy kookas koko seinän kattava kuvakollaasi, josta autojen kehitystä voi tarkastella lehden valokuvaajien autonäyttelyissä ottamien kuvien perusteella. Tietoa on tarjolla runsaasti myös koeajoista.

Nähtävänä ovat myös Tekniikan Maailman Liikkuvalle poliisille lahjoittamat poliisiautot Dodge Aspen, Audi 90 Quattro ja Jaguar S-Type R.

Autoja, autoja -näyttelyn lisäksi Mobiliassa voi vierailla muun muassa Rally Hall of Fame -perusnäyttelyssä, joka avattiin yleisölle kaksi vuotta sitten. Rally Hall of Fameen nimetään ralliautourheilussa menestyneitä ajajia tai muita vaikuttajia vuosittain Suomen MM-rallin yhteydessä.

Ensimmäisinä moottoriurheilun tähtinä galleriaan nimettiin Erik Carlsson, Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen ja Timo Mäkinen. Vuonna 2011 nimensä galleriaan saivat Walter Röhrl ja Hannu Mikkola ja tänä vuonna ralliautoilun kansainväliseen Hall of Fame’iin otettiin Carlos Sainz ja Michèle Mouton.

Mobilia Classics -osastolla yleisö voi ihastella klassikkoautoja ja niiden yksityiskohtia lasiseinän takaa. Osaa ajoneuvoista voi vuokrata kuljettajan kanssa, osa autoista on myynnissä.

Mobilia

tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo

Autoja, autoja -näyttely esillä 30.11. saakka

Rally Hall of Fame- sekä Mopbilia Classics-näyttelyt

opastettu kierros kokoelmatiloihin keskiviikkoisin kello 13

museo avoinna joka päivä kello 10–16

Kustaa Kolmannen tie 75, Kangasala