Viihde

Tiesitkö, että keltainen narsissi ei ole pääsiäisen alkuperäinen kukka?

Narsissit tuovat kevään myös kaupunkikuvaan.

Päivi Tuovinen

Vaikka väritrendit vaihtelevat, yksi pysyy: pääsiäisen keltainen väri. Yli kolme neljäsosaa pääsiäisenä myytävistä ruukkukukista on keltaisia, vaikka valkoinen on tehnyt viime vuosina vahvan paluun.

Kauppapuutarhaliiton mukaan värin käyttö pohjautuu auringon ja keväisen uuden elämän symboliikkaan.

Keltaisesta pääsiäisestä on tullut erityisen voimakas Pohjois-Euroopassa, jossa uutta elämää kuvastavat keltaiset tiput ja narsissit yhdessä pajunkissojen kanssa.

Muualla Euroopassa ja USA:ssa pääsiäispupu on pomppinut mukaan tähän rintamaan.

Alkuperäinen pääsiäiskukka symboloi Marian puhtautta, ei aurinkoa.”

Alkuperäinen pääsiäiskukka oli kuitenkin valkoinen madonnanlilja, Lilium candidum, joka on kotoisin Välimeren itäosista.

Madonnanlilja symboloi puhtautta ja neitsyt Mariaa.

Ulkonäöltään hieman samankaltainen valkolilja, Lilium longiflorum, on korvannut madonnanliljan pääsiäisen symbolina esimerkiksi Pohjois-Amerikassa.

Euroopan pohjoisosissa pääsiäisen kukaksi on valikoitunut kukinnaltaan ajankohtaan sopivampi narsissi.

Perinteisimmät pääsiäisnarsissit olivat suurikukallisia keltaisia torvinarsisseja tai oranssivalkoisia lyhyttorvisia narsisseja.

Viime vuosina leikkonarsissin paikkaa on vallannut pienikukkainen, ruukussa kasvatettava tetenarsissi. Sen käyttöaika on pitkä, sillä ensimmäiset tetenarsissit ovat kaupoissa jo helmi–maaliskuun vaihteessa.

Samaa narsissinkeltaista värimaailmaa edustavat tulppaanit, joiden kausi yleensä päättyy pääsiäiseen.

Näin hoidat narsisseja ja tulppaneja

Leikkonarsissit säilyvät kauniina, kun niiden maljakkoon muistaa vain lisätä vettä sitä mukaan kun kukat sitä kuluttavat. Narsissien varsia ei tosin kannata välillä lyhentää, sillä varsista erittyvä lima ei ole hyväksi muille kasveille. Yöksi maljakko kannattaa nostaa viileään, niin kukat kestävät pidempään.

Tulppanit kannattaa sen sijaan leikata jo ennen maljakkoon laittoa. Mikäli kukat ovat vielä paketissa, pakettia ei kannata heti poistaa – riittää, kun avaat paketin tyven ja leikkaat varsista veitsellä muutaman sentin palat. Laita paketti sen jälkeen maljakkoon, jossa on viitisen senttiä viileää vettä. Vesi ja kukat saavat lämmetä siitä rauhassa ja tottua huonelämpätilaan. Tulppaanit eivät kaipaa kukkavirkistettä, eikä niitä kannata liottaa liiassa vedessä, sillä vesi saa kukat kasvamaan vain turhaan vartta. Myös tulppaanit kestävät paremmin, jos ne siirtää yöksi viileään.

Tulppaanit ja narsissit sopivat myös samaan maljakkoon, kunhan ensin liottaa narsissit yhden yön omassa maljakossaan, jolloin niistä ei enää erity tulppaaneille haitallista limaa maljakkoveteen.

Ruukkunarsissit sopivat nekin pääsiäisen aikaan. Ne kestävät hyvin viileää, jopa pakkasta, joten pääsiäisen jälkeen ne voi siirtää jopa parvekkeelle. Koska ruukkunarsissi kasvaa koko ajan, on sitä kasteltava mieluiten iltaisin. Lannoitusta ruukkunarsissi ei kaipaaa.

Lähteet: Kauppapuutarhaliitto, tulppaanit.info

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat